Категорія
Новини
Дата

Підсанкційні інвестори Sense Bank готові продати свою частку в банку за $1

2 хв читання

Підсанкційні власники українського Sense Bank готові продати 75,6% банку за $1, йдеться у пресрелізі материнської компанії ABH Holdings S.A. У повідомленні наголошується, що потенційна угода з іноземним інвестором не передбачає жодних виплат підсанкційним акціонерам.

Ключові факти

  • 26 квітня рада директорів ABHH вирішила не оголошувати, не виплачувати та не надавати жодних дивідендів, не розподіляти та не надавати будь-яких інших коштів своїм акціонерам, які підпали під санкції, йдеться у коментарі ABHH.
  • У пресрелізі зазначається, що запропонована вартість угоди при придбанні всіх 75,6% Sense Bank є номінальною сумою, що еквівалентна $1.
  • Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну українські регулювальні органи впроваджували нові правила щодо підсанкційних власників банків, зокрема щодо зменшення їхньої частки у статутному капіталі банку до рівня нижче 10% кожного з них, нагадали в ABHH.
  • Як пояснили в ABHH, основна мета пошуку інвестора – зменшення частки кінцевих бенефіціарних власників, які потрапили під санкції, до рівня, який би відповідав вимогам України. 

Контекст

28 лютого 2022 року ЄС застосував санкції до російських акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. Їм належало 32,86% та 12,4% акцій відповідно, за даними НБУ на 1 січня 2022 року. 2 березня НБУ позбавив їх права голосу в банку та 21 квітня погодив Сімеона Дянкова на позицію довіреної особи, якій передано право голосу підсанкційних акціонерів. 

У березні цього року Forbes Ukraine писав, що корпорація одного з найбагатших бізнесменів Польщі Зигмунта Соложа Grupa Polsat Plus розглядає купівлю українського Sense Bank.

Раніше про предметні контакти з неназваним польським інвестором повідомила довірена особа російських акціонерів Sense Bank Сімеон Дянков. За його словами, сторони готують due diligence банку та планують можливу угоду через купівлю польською стороною часток Фрідмана й партнерів у материнській компанії «Сенсу» – ABH Holdings.

Зигмунту Соложу, 66, належить 61% акцій Grupa Polsat Plus. У рейтингу найбагатших польського Forbes, що був опублікований наприкінці лютого, він посідав четверте місце зі статками $2,4 млрд. У рейтингу глобального Forbes Billionaires 2022 Солож був 1053-м з оцінкою капіталу у $2,9 млрд. Роком раніше у нього було місце у першій тисячі з $3,2 млрд.

У Польщі Солож також має міноритарну частку у місцевому Plus Bank.

Польський холдинг Polsat Plus Group заперечував інтерес до можливої купівлі українського Sense Bank. При цьому Polsat не відкидав, але й не підтверджував можливу зацікавленість у потенційній угоді свого основного власника – мільярдера Зигмунта Соложа.

Минулого тижня ABHH повідомив, що досяг домовленості, яка не має обовʼязкового характеру, з міжнародним інвестором про продаж 75,6% акцій Сенс Банку

ABHH визнає, що для того, щоб здійснити подальші кроки щодо продажу, необхідно отримати рішення відповідних українських органів влади, у тому числі рішення РНБО та указ президента щодо внесення змін до відповідної санкції, рішення Антимонопольного комітету й НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні