Категорія
Новини
Дата

Підсанкційні інвестори Sense Bank готові продати свою частку в банку за $1

Підсанкційні власники українського Sense Bank готові продати 75,6% банку за $1, йдеться у пресрелізі материнської компанії ABH Holdings S.A. У повідомленні наголошується, що потенційна угода з іноземним інвестором не передбачає жодних виплат підсанкційним акціонерам.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • 26 квітня рада директорів ABHH вирішила не оголошувати, не виплачувати та не надавати жодних дивідендів, не розподіляти та не надавати будь-яких інших коштів своїм акціонерам, які підпали під санкції, йдеться у коментарі ABHH.
  • У пресрелізі зазначається, що запропонована вартість угоди при придбанні всіх 75,6% Sense Bank є номінальною сумою, що еквівалентна $1.
  • Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну українські регулювальні органи впроваджували нові правила щодо підсанкційних власників банків, зокрема щодо зменшення їхньої частки у статутному капіталі банку до рівня нижче 10% кожного з них, нагадали в ABHH.
  • Як пояснили в ABHH, основна мета пошуку інвестора – зменшення частки кінцевих бенефіціарних власників, які потрапили під санкції, до рівня, який би відповідав вимогам України. 

Контекст

28 лютого 2022 року ЄС застосував санкції до російських акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. Їм належало 32,86% та 12,4% акцій відповідно, за даними НБУ на 1 січня 2022 року. 2 березня НБУ позбавив їх права голосу в банку та 21 квітня погодив Сімеона Дянкова на позицію довіреної особи, якій передано право голосу підсанкційних акціонерів. 

У березні цього року Forbes Ukraine писав, що корпорація одного з найбагатших бізнесменів Польщі Зигмунта Соложа Grupa Polsat Plus розглядає купівлю українського Sense Bank.

Раніше про предметні контакти з неназваним польським інвестором повідомила довірена особа російських акціонерів Sense Bank Сімеон Дянков. За його словами, сторони готують due diligence банку та планують можливу угоду через купівлю польською стороною часток Фрідмана й партнерів у материнській компанії «Сенсу» – ABH Holdings.

Зигмунту Соложу, 66, належить 61% акцій Grupa Polsat Plus. У рейтингу найбагатших польського Forbes, що був опублікований наприкінці лютого, він посідав четверте місце зі статками $2,4 млрд. У рейтингу глобального Forbes Billionaires 2022 Солож був 1053-м з оцінкою капіталу у $2,9 млрд. Роком раніше у нього було місце у першій тисячі з $3,2 млрд.

У Польщі Солож також має міноритарну частку у місцевому Plus Bank.

Польський холдинг Polsat Plus Group заперечував інтерес до можливої купівлі українського Sense Bank. При цьому Polsat не відкидав, але й не підтверджував можливу зацікавленість у потенційній угоді свого основного власника – мільярдера Зигмунта Соложа.

Минулого тижня ABHH повідомив, що досяг домовленості, яка не має обовʼязкового характеру, з міжнародним інвестором про продаж 75,6% акцій Сенс Банку

ABHH визнає, що для того, щоб здійснити подальші кроки щодо продажу, необхідно отримати рішення відповідних українських органів влади, у тому числі рішення РНБО та указ президента щодо внесення змін до відповідної санкції, рішення Антимонопольного комітету й НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні