Категорія
Новини
Дата

Інтернет від Starlink обходиться Україні в «нуль гривень» – Федоров

Супутниковий інтернет від Starlink повністю фінансується західними донорами України. Про це повідомив віцепремʼєр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтервʼю Deutsche Welle. За його словами, українські державні структури використовують близько 42 000 терміналів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Федоров зазначив, що всі Starlink Україна отримала через команду Мінцифри, яка співпрацює з урядами інших країн. 
  • «Компанія SpaceX забезпечує логістикою, партнери допомагають фінансово, ми отримуємо спеціальну ціну вже з абонплатою», – пояснив він. 
  • За словами Федорова, з державного бюджету на супутниковий звʼязок «витрачається нуль гривень».
  • Віцепремʼєр називає компанію SpaceX американського бізнесмена Ілона Маска одним із найбільших приватних донорів, чий внесок у боротьбу проти російської агресії оцінює у понад $100 млн.

Контекст

Від початку повномасштабної війни Starlink стали частиною критичної інфраструктури. Завдяки терміналам продовжують працювати лікарні, школи, енергетична та соціальна сфери. Також зі Starlink працівники телекомунікаційної сфери швидко повертають звʼязок на деокуповані території. Окрім цього, значну частину Starlink отримують військові. 

Близько 75% терміналів профінансували міжнародні партнери: уряд Польщі, міністри цифрової трансформації ЄС, агенція USAID. Вони сплачували за самі термінали та платять за послуги звʼязку щомісяця, сказав раніше Федоров в інтервʼю Forbes. Також поставки йшли окремо через Міноборони й від приватних осіб та організацій, зокрема SpaceX Ілона Маска.

Під час блекаутів зріс попит на Starlink і від приватних осіб – українці почали скуповувати термінали супутникового інтернету, щоб мати доступ до мережі навіть без електрики. Щоб задовольнити ажіотажний попит, уряд скасував мита та ПДВ на ввезення Starlink, а також генераторів та інших товарів для енергонезалежності.

У січні Україна отримала від Польщі партію з 8000 терміналів Starlink. Наразі в Україні працює близько 30 000 Starlink, які отримали завдяки домовленостям із міжнародними донорами та партнерами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні