Категорія
Новини
Дата

Капіталізація Microsoft уперше досягла $2 трлн. Раніше це вдавалося лише двом компаніям - Apple і Saudi Aramco

Корпорація Microsoft досягла ринкової вартості в $2 трлн. Цьому сприяли плани розвивати хмарні обчислення й корпоративне програмне забезпечення і в посткоронавірусному світі, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Акції Microsoft на торгах у Нью-Йорку у вівторок виросли на 1,2%, що дало змогу компанії ненадовго досягти ринкової капіталізації в $2 трлн.
  • Однак, за даними Nasdaq, на момент закриття торгів ринкова капіталізація Microsoft становила $1,99 трлн, а папери коштували $265,7.
  • Таким чином, Microsoft стала другою публічною компанією США, яка досягла капіталізації $2 трлн.
  • Раніше це вдалося Apple, яка досягла $2 трлн у серпні 2020 року. За даними Nasdaq, нині компанія оцінюється близько $2,32 трлн.
  • Ще раніше, у грудні 2019 року, позначки $2 трлн досягла нафтодобувна компанія Saudi Aramco із Саудівської Аравії. Нині її ринкова вартість становить близько $1,9 трлн.

Контекст

Microsoft було засновано в 1975 році Біллом Гейтсом і Полом Алленом. Компанія створила програмне забезпечення для персональних компʼютерів і протягом багатьох років домінувала на ринку операційних систем для ПК і програмного забезпечення Office. Однак у 1998 році Microsoft зіткнулася з антимонопольним позовом від уряду США. У подальшому 2000 року визнана винною.

Як наслідок, у наступному десятиріччі Microsoft не встигла за появою мобільного програмного забезпечення, соціальних мереж і пошуку в інтернеті, поступившись новим конкурентам, таким як Google і Apple.

Однак після того, як на пост виконавчого директора Microsoft у 2014 році прийшов Сатя Наделла, компанія відіграла позиції. Зокрема, стала одним із найбільших постачальників програмного забезпечення для хмарних обчислень. Підрозділ Intelligent Cloud, до якого входять хмарний сервіс Azure та бізнес із випуску програмного забезпечення для серверів, приніс 33,8% доходу Microsoft e 2020 році. Це зробило його найбільшим із трьох основних сегментів бізнесу.

Цьогоріч акції Microsoft уже зросли на 19%, випередивши Apple і Amazon.com Inc. Інвестори вкладають кошти в очікуване довгострокове зростання доходів і розширення в таких галузях, як машинне навчання та хмарні обчислення. За даними Bloomberg, понад 90% аналітиків рекомендують купувати акції Microsoft. Середня цільова ціна вказує на потенціал зростання приблизно на 11% від поточного рівня. 

Важливі цифри

Microsoft знадобилося 33 роки з моменту IPO, аби досягти свого першого трильйона доларів у 2019 році. На наступний трильйон знадобилося близько двох років. Серед американських компаній до позначки $2 трлн наближаються Amazon, ринкова капіталізація якої складає майже $1,8 трлн, і Alphabet Inc., вартість якої становить близько $1,6 трлн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні