Категорія
Новини
Дата

Хакери зламали «Київстар» через обліковий запис співробітника – президент компанії

Хакери зламали захист найбільшого українського мобільного оператора «Київстар» через скомпрометований обліковий запис одного зі співробітників. Про це в ефірі телемарафону сказав президент компанії Олександр Комаров.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • «Ця атака пробила наш захист. Це сталося, оскільки було скомпрометовано обліковий пул, скомпрометовано обліковий запис когось зі співробітників і ворог зміг потрапити в середину інфраструктури компанії», – заявив Комаров. 
  • Він додав, що у цій справі ведеться слідство, висновки слідства йому поки не відомі. 
  • Президент «Київстар» додав, що питання не в технологіях, а в тому, що в будь-якій організації можуть бути люди, які «умовно наводять російські ракети або віддають свої паролі, тому що добре працюють соціальні інженери». 
  • За словами Комарова, з початку повномасштабного вторгнення компанія відбила «приблизно 500 більш-менш серйозних атак». 

Контекст 

Зранку, 12 грудня, абоненти «Київстару» з усієї України не змогли скористатися послугами мобільного звʼязку та доступом в інтернет через масштабний збій. У компанії заявили про технічні проблеми. Через збій також не працює нацроумінг. Причиною технічного збою у роботі оператора стала хакерська атака, повідомили Forbes у пресслужбі компанії. 

Президент «Київстару» Олександр Комаров зазначив, що кібератака була дуже потужною. За його словами, відбулося «проникнення в ІТ-інфраструктуру та її руйнування». Основна мета атаки – максимальне руйнування інтелектуальної інфраструктури оператора, зазначив очільник компанії. 

Спеціалісти «Київстар» на 20:00 12 грудня частково відновили роботу послуг фіксованого звʼязку. Компанія заявила, що з 13 грудня почне поступово відновлювати мобільний звʼязок. 

Американські Microsoft, Cisco та шведська Ericsson допомагають найбільшому в Україні оператору «Київстар» відновити роботу після масштабної кібератаки, повідомив в інтервʼю Forbes президент компанії Комаров. Більше про збій в мережі «Київстар» та його причини читайте в редакційному матеріалі Forbes.

СБУ 13 грудня повідомила, що відповідальність за атаку на цифрову інфраструктуру мобільного оператора «Київстар» взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань. «Цифровій інфраструктурі «Київстару» було завдано критичних уражень, тому відновлення всіх послуг із дотриманням необхідних протоколів безпеки вимагає часу», – заявила СБУ.

Станом на 18:00 середи, 13 грудня, спеціалісти «Київстару» розпочали включення голосового звʼязку по всій Україні

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні