Категорія
Новини
Дата

Харківська ТЕЦ-5 зупиняє діяльність та консервує обладнання через зростання ціни на газ

ПрАТ «Харківська ТЕЦ-5» із 1 червня змушене зупинити діяльність і законсервувати обладнання через нові розцінки на газ, встановлені компанією «Нафтогаз Трейдинг». Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» із 1 червня встановила для підприємств паливно-енергетичного комплексу нові розцінки на фіксовані обсяги газу, збільшивши їх із 7900 грн до 29 400 грн за тисячу кубометрів пального.
  • «Це зумовлює дуже важке становище для всієї вітчизняної генерації і, зокрема, унеможливлює діяльність Харківської ТЕЦ-5 у міжопалювальний та опалювальний періоди», – наголошують у пресслужбі Харківської ТЕЦ-5.
  • «ТЕЦ-5 неодноразово інформувала Міністерство енергетики та «Укренерго» про те, що підготовка та старт опалювального сезону під загрозою. Відповіді ми не отримали», – наводить пресслужба слова голови правління ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» Олександра Мінковича.
  • За його словами, обладнання, яке не підлягає використанню протягом 30 діб, має бути законсервованим. Простій у роботі тягне за собою втрату обігових коштів, зокрема передбачених для проведення чергового етапу ремонтної кампанії, та порушення договорів із підрядними ремонтними організаціями.
  • «Непідготовлене обладнання не може бути запущене в дію після закінчення міжопалювального періоду. А значить, старт та проходження опалювального сезону теж під питанням. Вітчизняна генерація, як ніколи, потребує підтримки держави, чітких, зрозумілих, лояльних механізмів роботи. Але натомість змушена страждати від перешкод та постійних цінових стрибків із боку газопостачальної організації», – зазначають у пресслужбі теплоелектроцентралі.
  • Forbes звернувся до Міненерго, «Нафтогаз Трейдинг» та «Укренерго» з проханням прокоментувати ситуацію. Однак не отримав відповідь на момент публікації.

Контекст

Харківська ТЕЦ-5 на початку травня призупинила генерацію електричної й теплової енергії через високу ціну на газ. А з 17 травня поновила виробництво електроенергії для Обʼєднаної енергосистеми України. Приватне акціонерне товариство «ТЕЦ-5» надає тепло і гарячу воду в майже 450 харківських багатоквартирних будинків.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні