Категорія
Новини
Дата

Китай вирішив покарати компанію з «великої четвірки» за провал аудиту збанкрутілого забудовника Evergrande

2 хв читання

Компанія PwC повідомила клієнтам у Китаї, що очікує від китайської влади шестимісячної заборони на ведення бізнесу в країні, яка почнеться вже у вересні. Таким чином офіційний Пекін хоче покарати одну з найбільших світових консалтингових компаній за провальний аудит збанкрутілого девелопера Evergrande, пише FT.

Evergrande спричинила кризу в секторі нерухомості Китаю, коли оголосила дефолт за своїм боргом у 2021 році.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Тиск на PwC почався після того, як у березні китайський регулятор цінних паперів заявив, що Evergrande завищила свої доходи майже на $80 млрд за два роки, перш ніж оголосила дефолт за своїми боргами у 2021 році. Водночас китайський підрозділ PwC надавав чисту фінансову звітність.
  • Заборона на ведення бізнесу, яка може супроводжуватися великим штрафом, стане найжорсткішою дією китайських регуляторів проти фірми з «Великої четвірки» за всю історію, зазначає видання.
  • Це відбувається в той час, коли Пекін посилює контроль за роллю аудиторів, зокрема у постраждалому від кризи секторі нерухомості, який колись забезпечував близько чверті валового внутрішнього продукту країни. 
  • Це покарання може мати руйнівні наслідки для PwC Zhong Tian, відомої як PwC в Китаї, зазначає видання. Згідно з урядовими даними, у 2022 році PwC в Китаї була найбільшою аудиторською фірмою з доходом $1,1 млрд.
  • Під час заборони на ведення бізнесу PwC в Китаї не зможе підписувати фінансові результати та первинні публічні розміщення акцій, а також здійснювати іншу регульовану діяльність, повідомили FT численні клієнти компанії.
  • Цього року китайський підрозділ PwC вже втратив щонайменше дві третини своїх бухгалтерських доходів від клієнтів, оскільки вони перейшли на обслуговування до інших фірм, що свідчить про масштаби наслідків провалу аудиту Evergrande.
  • Водночас деякі державні клієнти PwC поспішають оприлюднити результати за півріччя, щоб мінімізувати супутні збитки. Банк Китаю, який використовує PwC для підготовки середньострокового звіту, вже перейшов до EY для проведення річного аудиту. 
  • Джерело в банку повідомило, що представники міністерства фінансів оголосять про штрафні санкції проти PwC до кінця серпня.

Контекст

Пекін бореться з неефективною економікою, найгіршим ринком нерухомості за останні девʼять років і фондовим ринком, що коливається в межах пʼятирічних мінімумів.

У 2021 році величезна індустрія нерухомості Китаю зіткнулася з проблемами. Офіційний Пекін прагнув запобігти ризику появи «бульбашок». Для цього було вжито заходів проти зростання позик у забудовників (політика «трьох червоних ліній»), а також додано лімітів на іпотечне кредитування й максимальну орендну плату у великих містах. 

Обмеження кредитування призвело до істотного падіння кількості угод на ринку нерухомості. Зокрема, це спровокувало дефолт найбільшого китайського забудовника Evergrande, у портфоліо якого близько 1300 обʼєктів нерухомості в 280 містах Китаю. Дефолт Evergrande, активи якої становили $240 млрд, спричинив кризу в секторі нерухомості. 

На початку 2024 року суд Гонконгу ухвалив рішення ліквідувати гіганта нерухомості China Evergrande Group. Генеральний директор Evergrande Сіу Шон заявив, що компанія забезпечить реалізацію проєктів житлового будівництва, попри рішення про ліквідацію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд