Категорія
Новини
Дата

Китай завершив розслідування щодо DiDі. Компанія сплатить штраф і віддасть китайському уряду близько 1% своїх акцій — WSJ

Китайський регулятор закінчив розслідування щодо сервісу таксі DiDi і ще двох компаній. Розслідування розпочалося рік тому, коли вони вийшли на IPO на американських біржах, не погодивши це з урядом. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на співрозмовників, знайомих із ситуацією.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові компанії

  • Китайські регулятори планують повернути мобільні додатки DiDi у внутрішні магазини програм. Вони були видалені в липні минулого року, коли китайська влада розпочала розслідування щодо безпеки даних у DiDi, посилаючись на причини національної безпеки. За словами людей, скасування нової заборони користувачів і відновлення додатків можуть відбутися вже цього тижня.
  • Влада також знімає обмеження на реєстрацію нових користувачів у додатках китайської логістичної платформи Full Truck Alliance та компанії з працевлаштування Kanzhun. Full Truck Alliance вже почав реєструвати нових користувачів.
  • Компанії будуть оштрафовані й погодилися надати китайському уряду близько 1% своїх акцій — імовірно, це будуть золоті акції з особливими правами голосу.

Контекст

Ці три компанії вийшли на біржу в США в червні 2021 року й загалом залучили майже $7 млрд. DiDi Global, Full Truck Alliance і Kanzhun мали загальну ринкову капіталізацію близько $115 млрд у липні 2021 року, до того як китайський регулятор кібербезпеки розпочав розслідування.

Невдовзі після цього китайські інтернет-регулятори почали перевірку. Особливо сильно постраждала DiDi — вартість акції впала більш ніж на 60% з моменту IPO, внаслідок чого капіталізація знизилася приблизно на $38 млрд. Менше ніж через рік після розміщення своїх акцій у США, пекінська компанія вирішила зробити делістинг.

Зараз сукупна капіталізація Didi Global, Full Truck Alliance і Kanzhun становить близько $25 млрд.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні