Категорія
Новини
Дата

Костянтин Жеваго виходить з ради директорів Ferrexpo

Колишній народний депутат, мажоритарний акціонер та невиконавчий директор компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго виходить з ради директорів компанії, йдеться у повідомленні Ferrexpo на Лондонській фондовій біржі. У четвер французький суд ухвалив рішення про екстрадиційний арешт Жеваго.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Рада директорів була поінформована про те, що Костянтин Жеваго готовий негайно піти з правління Ferrexpo, йдеться у повідомленні. 
  • «Рада директорів вживає заходів для офіційного документування його відставки та інформуватиме ринок у разі необхідності», – заявили в компанії.
  • Рада директорів зазначила, що радиться із зовнішніми консультантами та контактує з представниками та членами родини Жеваго, щоб «прояснити його теперішнє становище».

Контекст

Костянтин Жеваго був депутатом Верховної Ради III–VIII скликань, зокрема від Блоку Юлії Тимошенко і як самовисуванець. У 2019 році балотувався до парламенту від виборчого округу в Горішніх Плавнях, але програв кандидату від «Слуги народу» Олексію Мовчану.

Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а «Фінанси та Кредит» поручився за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того як офшорна компанія не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали $113 млн з рахунків українського банку. Внаслідок цього український банк оголосили неплатоспроможним у 2015 році.

У липні 2021 року Інтерпол оголосив Жеваго в міжнародний розшук за запитом ДБР. Його звинувачують у розтраті $113 млн банку «Фінанси та Кредит».

Мажоритарний власник гірничодобувної групи Ferrexpo, вже три роки не зʼявляється в Україні. Покинути країну змусила кримінальна справа про шахрайство в його колишньому банку «Фінанси та Кредит», який збанкрутував у 2015-му. Останні роки бізнесмен живе між Лондоном та Дубаєм. У серпні 2022-го журналісти УП помітили його в Монако, де він відпочивав на власній яхті з назвою «Z» вартістю $70 млн. 

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк. Відтоді бізнесмен керує залізорудною імперією дистанційно. У 2021-му Forbes оцінив статки Жеваго у $2,4 млрд, тоді він посів третє місце у списку найбагатших людей України. В грудні 2022-го Forbes переоцінив його статки в $1,4 млрд. 

В листопаді БЕБ провело обшуки в офісах Полтавського та Єристівського ГЗК. Комбінати нібито занизили податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами на 10 млрд грн.

Інший актив Жеваго вже відчужено на користь держави. 6 листопада пʼять великих промислових підприємств були передані у державну власність. Серед них – завод «АвтоКрАЗ» Жеваго, який займається виготовленням великовантажних автомобілів. 24 листопада ДБР провело обшуки на підприємствах корпорації «Артеріум». Компанію підозрюють у колабораційній діяльності, роботі на користь РФ.

Костянтина Жеваго затримали 28 грудня на гірськолижному курорті Куршевель у французьких Альпах за запитом української сторони, повідомили в Державному бюро розслідувань. 

Згідно із повідомленням бюро, слідчі ДБР підготували клопотання про взяття під варту до одержання вимоги про видачу (екстрадицію) екснардепа до 38 країн. Протягом кількох місяців тривала взаємодія з правоохоронцями різних країн, у тому числі органами юстиції, жандармерії та поліції Франції. 29 грудня французький суд ухвалив рішення про екстрадиційний арешт Жеваго.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні