Купівля Twitter Ілоном Маском стала найгіршою угодою для банків з часів фінансової кризи – WSJ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Купівля Twitter Ілоном Маском стала найгіршою угодою для банків з часів фінансової кризи – WSJ

1 хв читання

Getty Images

Кредит на $13 млрд, який отримав мільярдер Ілон Маск для купівлі компанії Twitter (тепер в X) у жовтні 2022 року, став одним із найпроблемніших для банків з часів фінансової кризи 2008-2009 років, пише The Wall Street Journal. Багатомільярдний кредит «висить» вже майже два роки, приносячи відсоткові платежі, але обтяжуючи баланси банків.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Купівлю Маском Twitter профінансували сім фінустанов, включно з Morgan Stanley і Bank of America. Зазвичай банки швидко передають такі борги іншим інвесторам, але через невтішні фінансові результати X цей процес ускладнився, тому кредити залишилися в фінансовій звітності банків, зазначає видання.
  • Попри ці труднощі, фінустанови отримують відсоткові платежі і не втрачають надії на те, що X врешті поверне весь борг.
  • Водночас фінансові труднощі компанії віддаляють ймовірність повного погашення кредиту. Ринкова оцінка X знизилася приблизно до $19 млрд, що значно менше за ціну її купівлі в $44 млрд, що ще більше ускладнює становище кредиторів, зазначає видання.
  • Ця обставина також вплинула на становище фінустанов на ринку та їхню винагороду, причому деякі з них відчули зниження рейтингу на ринку високоризикованих і високоприбуткових кредитів.
  • Крім того, інвестбанкіри Barclays зіткнулися зі скороченням бонусів через виконання тривалих кредитних угод, особливо тієї, яка стосувалася X.
  • Попри ці перешкоди, фінустанови не хочуть припиняти ділові відносини з Ілоном Маском, враховуючи потенціал майбутніх угод з іншими його підприємствами, зокрема SpaceX, пише WSJ.

Контекст

Наприкінці жовтня 2022-го найбагатша людина планети, засновник SpaceX та Tesla Ілон Маск закрив угоду щодо придбання соцмережі Twitter за $44 млрд та очолив компанію.

Оскільки управління соцмережею перейшло до Маска, гендиректор Twitter Параг Агравал та фінансовий директор Нед Сігал вийшли з керівництва компанії.

За два тижні перебування на чолі Twitter Маск звільнив приблизно половину співробітників та більшу частину керівників.

У липні 2023 року Маск перейменував Twitter на X у рамках свого плану перетворення компанії на «додаток для всього». 

Рекламні доходи X впали більш ніж удвічі за рік після того, як Маск купив платформу, оскільки рекламодавці почали її уникати. У 2021-му, за рік до поглинання Маском, X отримав близько $5 млрд доходів, в основному від реклами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд