Категорія
Новини
Дата

Марченко відповів на претензії до Мінфіну про спроби обкласти податком збори волонтерів на дрони

Жодних податків із товарів, які передаються волонтерами для потреб ЗСУ, сплачувати не потрібно. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, уряд розгляне питання про внесення дронів до списку товарів благодійної допомоги.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Хочу запевнити, що жодних податків з тих товарів, які передаються ЗСУ, сплачувати не потрібно. Це чинна норма Податкового кодексу. Тут не може бути жодних інших тлумачень. Наголошую, ті волонтери, хто офіційно ведуть свою діяльність для допомоги армії – не сплачує жодних податків», – йдеться у повідомленні міністра у Фейсбук.
  • Марченко зазначив, що 2 червня на засіданні уряду буде розглянуто питання щодо включення дронів в постанову Кабміну №112 від 2016 року. «Прошу своїх колег по уряду активно підключитись до вирішення цього питання», – додав він.
  • Міністр також обіцяє, що з боку уряду буде визначений уповноважений представник, який буде забезпечувати як постійну комунікацію так і вирішення проблемних питань які постійно виникають у волонтерському середовищі.

Контекст

Волонтери заявляють, що Державна податкова служба почала вимагати сплатити податки з коштів, зібраних на придбання дронів. За словами засновниці благодійного фонду Dignitas Люби Шипович, волонтери, які мають запити й акти від військових, зобовʼязані сплачувати податки з волонтерських зборів, якщо за ці кошти вони придбали товари, що не вказані у постанові уряду від 2016 року. Тоді держава визначила список товарів та послуг, вартість яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізосіб, однак дрони до цього переліку досі не внесли.

Раніше громадські діячі ініціювали розширення списку товарів та послуг, що не включаються до ПДФО, але Мінфін, за їх словами, повчав блокувати ініціативу. «Мінфін вважає, що державний бюджет дуже сильно постраждає, якщо з волонтерів не брати податки», – заявляла Шипович.

«Ще півтора місяця тому ми звернули увагу податкової, що у списку до сих пір немає ані дронів, ані антидронових рушниць, ані старлінків», – зазначила засновниця благодійного фонду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні