Категорія
Новини
Дата

Майже 55 000 бізнесів з 1 серпня втратили податкову пільгу

До останнього часу 54 896 українських компаній залишались на пільговому оподаткуванні. Після набрання чинності нового законодавства, з 1 серпня, вони втратили право користуватися цією пільгою, повідомив сервіс Опендатабот.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними Державної податкової служби, на початок травня загальна кількість компаній, що користувалися особливостями оподаткування, досягала 56 542. 
  • На кінець липня Опендатабот нарахував 54 896 бізнесів. Серед топ-100 компаній за обігом дві до останнього залишалися на пільговому оподаткуванні – це ТОВ «Фора» і ТОВ «Вигідна покупка» (мультимаркет «Аврора»).
  • З 1 серпня набирає чинності нове законодавство, і податкова пільга буде припинена. Компанії та ФОПів переведуть автоматично на ту групу та ставку, з якої вони перейшли на 2%.

Контекст

Верховна Рада 15 березня 2022 року ухвалила законопроєкт №7137-д, який передбачав 40 нововведень для бізнесу під час воєнного стану. Зокрема, компаніям з оборотом до 10 млрд грн дозволили перейти на спрощену систему оподаткування, як на третій групі ФОП. Замість ПДВ (20%) та податку на прибуток (18%) вони сплачуватимуть 2% з доходу. За даними Опендатабот, тоді можливістю скористалися понад 185 000 компаній та 40 000 ФОПів.

30 червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8401. Він передбачає часткове повернення податкових перевірок, скасування «спрощенки» у 2% та відновлення штрафів за невикористання РРО.

Повернення до довоєнного оподаткування – вимога МВФ. Прийняття законопроєкту забезпечить виконання меморандуму з МВФ про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022-го (наприкінці березня український уряд і МВФ домовилися про чотирирічну програму фінансування на $15,6 млрд) і сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році. 

За підрахунками Мінфіну, цього року законопроєкт має принести до бюджету 10 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні