Категорія
Новини
Дата

«Ми допоможемо відновити вашу країну». Президент Євроради анонсував «план Маршалла» для України

З європейським «планом Маршалла» міжнародна спільнота допоможе відновити Україну, яка в майбутньому посяде своє місце в європейській сімʼї. Про це заявив у Варшаві на міжнародній донорській конференції, присвяченій збору коштів для України, президент Європейської ради Шарль Мішель, пише Інтерфакс-Україна

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Лідери ЄС ухвалили рішення про створення солідарного трастового фонду для України, нагадав Мішель. Зусилля ЄС будуть сфокусовані на таких трьох ключових сферах: гуманітарна підтримка, короткострокові необхідні ліквідності та реконструкція. 
  • Термінова потреба наразі – це ліквідність, наголосив президент Євроради. Україні потрібні великі кошти, щоб підтримувати життєдіяльність країни, – близько €5 млрд на місяць. Допомогу треба надати негайно, щоб Україна продовжувала функціонувати, пояснив Мішель.
  • Фонд солідарності має бути початком європейського «плану Маршалла» для цього століття, «рушієм солідарності, відновлення та реконструкції України для добробуту Європи та для трансатлантичного союзу», зазначив він.

Ключова цитата

«Ми допоможемо відновити вашу країну та вашу економіку, ваші будинки, школи, лікарні, бізнеси, майбутнє безпечної та квітучої України, поєднуючи реконструкцію з необхідними реформами. Це не просто довгострокове теоретичне бачення – реконструкція розпочинається сьогодні. Ми довіряємо Україні, й наші зусилля підтверджують цю довіру. Ми відновимо сучасну, квітучу Україну, країну, сповнену впевненості, готову прийняти своє європейське майбутнє та посісти місце в нашій спільній європейській сімʼї», – сказав Шарль Мішель.

Контекст

На 2 травня загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури сягнула майже $92 млрд, або 2,7 трлн грн. За останній тиждень прямі втрати економіки України через руйнування і пошкодження цивільної та військової інфраструктури зросли майже на $4,5 млрд, свідчить аналіз проєкту «Росія заплатить».

На відновлення економіки та інфраструктури після закінчення війни Україні знадобиться $600 млрд, сказав президент Володимир Зеленський на саміті директорів, організованому газетою WSJ.

5 травня Зеленський оголосив про запуск глобального проєкту United24. Перша складова United24 – однойменна платформа для збору коштів на підтримку України. Таким чином планується збільшити обсяги пожертв та забезпечити ефективність і прозорість їх розподілу. Завдання фандрейзингової платформи United24 – стати головним вікном для збору благодійних пожертв на підтримку України, заявляють в ОП. Допомога розподілятиметься за трьома напрямами: оборона та розмінування, гуманітарна й медична допомога, відбудова України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні