Категорія
Новини
Дата

«Ми не розуміємо, як вижити». Російський мільярдер Петро Авен розповів про життя під санкціями

Колишній російський академік, політик та бізнесмен Петро Авен, статки якого ще місяць тому оцінювалися в 4,5 млрд фунтів стерлінгів, тепер не знає, чи зможе оплатити навіть найпростіші рахунки. Про життя у Великій Британії підсанкційний олігарх розповів в інтервʼю Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові цитати

  • «Наш бізнес зруйновано. Все, що ми будували 30 років, наразі повністю зруйновано. Ми маємо якось починати нове життя».
  • «Юридично ми не можемо торкатися бізнесу. Вони [партнери] бояться навіть зустрічатися зі мною особисто. Ми дуже боїмося влади».
  • «Чи можна мені найняти прибиральницю чи водія? Я не вожу машину… Може, моя падчерка водитиме. Ми не розуміємо, як вижити».
  • «Британські юристи не хочуть працювати із росіянами. Мені сказали, що змінити запроваджені санкції практично неможливо».
  • «Це дуже дивно — опинитися під санкціями лише через те, що зустрічався з президентом [РФ]. Ми намагаємося бути абсолютно поза політикою. [На зустрічах] із Путіним я представляв «Альфа-груп», а зовсім не себе».
  • «Це [запровадження санкцій] можна зрозуміти. Але це несправедливо. Я не жаліюся, коли люди вмирають».

Контекст

Протягом 20 днів Авена можуть вислати з Великої Британії (у нього є латвійське та російське громадянства, а також американська віза), однак він хоче залишитися в країні. Йому належить дворівнева квартира у престижному районі Сент-Джеймс, а також особняк у передмісті. Його права володіння нерухомістю було заморожено, як і банківські рахунки та інші активи в рамках санкцій.

Петро Авен володів 12,4% акцій українського «Альфа-банку». Напочатку березня стало відомо, що російські бізнесмени Михайло Фрідман та Петро Авен добровільно передадуть свої частки в «Альфа-банку» (Україна) резидентам України, яких погодить НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні