«Ми виснажили наш внутрішній потенціал фінансування». Марченко прокоментував заяви про нову хвилю мобілізації /надано пресслужбою
Категорія
Новини
Дата

«Ми виснажили наш внутрішній потенціал фінансування». Марченко прокоментував заяви про нову хвилю мобілізації

надано пресслужбою

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив про те, що дискусія стосовно мобілізації триває і у відомства є багато запитань щодо її термінів, планів і прогнозної чисельності осіб, про це він повідомив під час ютуб-проєкту Forbes «Business Breakfast із Володимиром Федоріним».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Я б поки що не забігав наперед, а дав можливість Генштабу разом з Міноборони знайти підходи в цьому питанні і запропонувати рішення як вони це бачать, як бачать оптимізацію видатків чинних, бо ми виснажили наш внутрішній потенціал щодо фінансування військових потреб», – сказав він.
  • За його словами, штучно збільшити видатки не вийде, адже їх просто немає. «Якщо нам потрібно буде їх знайти, то нам потрібно розуміти в часі – їх потрібно знайти вже сьогодні, чи це березень-квітень-травень, можливо, друге півріччя. Тобто мені потрібна картина, як міністру, тоді можна буде говорити про забезпечення цих потреб», – зазначив очільник Мінфіну.
  • Він додав, що не виключає, що доведеться шукати можливості щодо додаткових доходів, додаткових джерел фінансування внутрішніх. «Але поки що зарано говорити про цифри, тому що несформоване розуміння потреб з боку відповідальних структур», – пояснив він.
  • Марченко заявив, що у Мінфіну немає інформації про те, яку потребу треба буде забезпечити. «Ми таку потребу від Міноборони не отримали, з Генштабом ми безпосередньо не працюємо», – сказав міністр.
  • Він додав, що саме Міноборони рахує потреби ЗСУ, визначає можливі джерела оптимізації існуючих потреб і виходити з Мінфіном на спільне рішення. «Поки що ми до цієї вправи ще не підійшли, хоча я розумію, що, можливо, найближчим часом ми підійдемо», – заявив Марченко.
  • Відповідаючи на запитання стосовно заяв президента Володимира Зеленського, що мобілізація коштуватиме Україні додаткових 500 млрд грн, Марченко додав, що такі розрахунки «досить коректні».

Контекст

На пресконференції 19 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що з боку військових поступила пропозиція додатково мобілізувати 450 000–500 000 людей.

За словами президента, ця цифра є «дуже серйозною», і йому потрібно більше аргументів, щоб підтримувати цей напрямок. Це питання людей, справедливості, обороноздатності і фінансів, наголосив він. Президент заявив, що мобілізація коштуватиме Україні 500 млрд грн.

25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради два законопроєкти: про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 та про посилення відповідальності за військові порушення №10379.

26 грудня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що військове командування не подавало запиту на конкретну цифру мобілізованих. За його словами цифра враховує покриття поточного комплекту, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, яких ми можемо зазнати в 2024 році. Головнокомандувач наголосив, що озвучувати цифри, які стосуються кожного цих показників він не може, оскільки це військова таємниця.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні