Категорія
Новини
Дата

Мінекономіки та американський фонд WNISEF запустили грантову програму для підприємиць з бюджетом $1 млн

Міністерство економіки та американський Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), портфель якого знаходиться під управлінням інвесткомпанії Horizon Capital, домовились про грантову програму для жінок, що займаються бізнесом орієнтованим на переробну промисловість. Загальний бюджет – $1 млн, максимальна сума одного гранту — $15 000.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Фінансує програму WNISEF. Грантові кошти видаватимуться через державний Ощадбанк, що здійснюватиме комплаєнс-перевірку (зокрема ділової репутації та кредитної історії) компаній-кандидатів. Відбір здійснюватиме спеціально створена комісія, що діятиме на базі Київської школи економіки (цим займатиметься KSE Foundation).
  • Для того щоб отримати грант, потрібно бути зареєстрованою фізособою-підприємицею або мати долю у компанії не менше 50%, уточнила очільниця KSE Foundation Світлана Денисенко. «Бути керівницею підприємства необовʼязково», – уточнила вона.
  • Ключова вимога – КВЕД, який відповідає напрямкам виробництва, що повʼязане з переробкою. Програма покриває всі регіони України. «Це не може бути, наприклад, сфера послуг або реалізація продукції локальних брендів», – пояснила заступниця міністерки економіки Тетяна Бережна. Також необхідно надати підтвердження, що компанія займалася переробним бізнесом протягом останнього року, зазначила Денисенко. Вимоги стосовно кількості працівників немає, додала Бережна.
  • Комісія буде розглядати перш за все заявки, орієнтовані на масштабування бізнесу. Програма передбачає, що до 30% коштів можуть бути використані на закупівлю нового програмного забезпечення або проходження навчання, сказала Денисенко.
  • Подати заявки можна подати через сайт Мінекономіки «Власна справа». Це можна зробити починаючи з 24 квітня і по 31 липня 2024 року.
  • Перший етап розгляду передбачає відбір заявок, що відповідають критеріям. Апліканткам, які пройшли цю стадію, запропонують подати план розвитку. Фінальне рішення прийматимуть вже після проведення комплаєнсу Ощадбанком.
  • «Перевірка стосується того, чи є власниця бізнесу фігуранткою справ по банкрутству чи інших судових справ, як обвинувачена чи підозрювана», – уточнила членкиня правління відповідальна за мікро-, малий та середній бізнес Ощадбанку Наталя Буткова-Вітвіцька. Статистика показує, що близько половини отримувачів грантів також мають додаткове фінансування від банку, додала вона.

Контекст

На початку березня Мінекономіки запустило програму «Власна справа», яка діє в межах проєкту «єРобота». На окремій лендінг-сторінці від Мінекономіки зібрані програми й алгоритми отримання гранту, інструкції для заповнення бізнес-плану та поточні результати програми.

Цьогоріч держава інвестує в розвиток бізнесу через гранти 3,5 млрд грн, планується видати понад 15 000 грантів на створення чи розвиток бізнесу, зазначила віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Проєкт «єРобота» включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства. 

Подати заявку на отримання гранту можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Наразі прийом заявок на всі напрямки програми «єРобота» триває. Подача заявки здійснюється через портал «Дія».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні