Категорія
Новини
Дата

Мінцифри працює над створенням системи моніторингу тиску на бізнес

Міністерство цифрової трансформації працює над механізмом, який дасть змогу в режимі реального часу моніторити, скільки справ відкривається щодо підприємців, скільки проводиться обшуків, та отримувати іншу інформацію, про це повідомив віцепрем’єр, очільник Мінцифри Михайло Федоров в ефірі ютуб-проєкту Forbes «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Федорова, наразі є рішення РНБО і розпочалася робота з Радою над певними рішеннями, які дозволять у режимі реального часу моніторити, скільки справ відкривається щодо підприємців, скільки обшуків, скільки запитів відправляється щодо певної інформації тощо.  
  • «Окремо буде інформаційна система, де можна буде поскаржитися і оцінити дії правоохоронних або контролюючих органів», – сказав він.
  • На думку віцепремʼєра, це дасть змогу в режимі реального часу зрозуміти, що відбувається в країні.
  • «Потрібно, щоб policy-makers, які знаходяться в Києві, володіли обʼєктивною інформацією щодо того, що відбувається, і стали на захист кожного підприємця в країні, а не когось конкретно і тільки відомих», – пояснив Федоров.
  • Тож наразі у Мінцифри стоїть завдання допомогти з технічного погляду реалізувати ці два проєкти – щодо моніторингу по кожній справі та фідбеку від підприємців.

Контекст

Наприкінці травня 2023 року засновник Concorde Capital Ігор Мазепа анонсував створення антирейтингу правоохоронців і суддів, які використовують повноваження з незаконною метою. 

28 червня на підтримку ініціативи Мазепи виступили 42 підприємці, які опублікували маніфест на захист 42-ї статті Конституції. Серед них – власниця фармкомпанії «Фармак» Філя Жебровська, гендиректор «Агромату» Сергій Войтенко, засновник «Текстиль-Контакту» Олександр Соколовський, фаундер компаній FinStream та Cronvest, голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк та інші. 

У листопаді рух «Маніфест 42» вимагав виконання доручення президента Зеленського, яке він дав на зустрічі з бізнесом 30 червня 2023 року, щодо масових проявів корупційного тиску на бізнес.

19 грудня на підсумковій пресконференції Зеленський, відповідаючи на запитання журналіста Forbes, пообіцяв розібратися, чому в парламенті не проголосований законопроєкт про єдиний орган для перевірок бізнесу, який він ініціював на зустрічі з підприємцями у червні цього року.   

22 січня члени економічного блоку уряду та керівництво Верховної Ради провели закриту зустріч із підприємцями. Тема зустрічі – тиск силових структур на бізнес після арешту Ігоря Мазепи та обшуків в інвесткомпанії Concorde Capital. 

Увечері 23 січня Рада національної безпеки та оборони (РНБО) опублікувала перелік кроків, які мають налагодити діалог з бізнесом. Рішення РНБО передбачає створення Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні