Категорія
Новини
Дата

«Обвинувачення предʼявляють люди з радянським менталітетом». Ігор Мазепа зробив першу заяву після виходу із СІЗО

Власник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа, який вчора вийшов з-під варти під заставу у 21 млн грн, заявив, що відкидає усі звинувачення у свій бік і подякував президенту Володимиру Зеленському за прийняте на РНБО рішення щодо тиску на бізнес, про це бізнесмен написав у соцмережах.

Мазепа Concorde Capital /Getty Images

Ігор Мазепа у Печерському районному суді Києва 19 січня Фото Getty Images

Ключові факти

  • «Відкидаю усі обвинувачення, що намагаються пред’явити мені люди з радянським менталітетом, які тимчасово займають посади в наших правоохоронних органах», – йдеться у першій заяві Мазепи після виходу з СІЗО.
  • Він додав, що не повністю задоволений вчорашнім рішенням Апеляційного, але «дуже вдячний суддям», адже тепер має можливість «продовжити свою боротьбу за справедливість у нормальних умовах, що гарантує принцип змагальності судового процесу».
  • Також Мазепа подякував бізнесу за підтримку та за оперативність у зборі коштів для застави.
  • Водночас він заявив, що обурений діями представників ДБР та Офісу генпрокурора, «які у вирішили відновити кращі практики тиску та рекету, притаманні буремним дев’яностим рокам минулого століття». 
  • Власник Concorde Capital подякував Зеленському за оперативну реакцію на запит бізнесу та прийняте на РНБО рішення, що стосується економічної безпеки

Цитата

«Я розумію, що у зв’язку з цим у нас буде чимало роботи. По-перше, потрібно зробити усе, щоб якнайшвидше очистити правоохоронні органи від здирників, які для економіки є небезпечнішими за зрадників. По-друге, разом із представниками влади, бізнесу необхідно запровадити такі законодавчі зміни, щоб раз і назавжди захистити українських підприємців від необґрунтованого тиску з боку тих, хто живе за рахунок їх податків», – написав Мазепа.

  • На думку бізнесмена, це пріоритет на найближчий час, тож, всі бізнесмени та експерти мають долучитися до розробки документа.

Контекст

18 січня Ігоря Мазепу затримали о 15:00 під час перетину українсько-польського кордону, а в компанії відбулися обшуки. У коментарі Forbes Concorde Capital заявила, що слідчі дії повʼязані з позицією Мазепи щодо тиску на бізнес. Згодом стало відомо, що співробітники ДБР затримали Юрія Мазепу – брата власника інвестиційної компанії Concord Capital Ігоря Мазепи. 

За версією слідства, бізнесмен є організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю понад 20 млн грн.

Сам Ігор Мазепа заявив, що не розуміє суті звинувачень ДБР проти нього – «нікому ніяких державних ділянок не виділяв».

У коментарі журналістам в залі суду Мазепа повідомив, що справі проти нього вже 10 років, але вона почала рухатися останні 1,5 місяця, затримання бізнесмен повʼязує зі своєю позицією щодо тиску на підприємців і діяльністю громадського руху «Маніфест 42».

Печерський районний суд Києва 19 січня обрав запобіжний захід Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою з альтернативою у вигляді застави у 349 млн грн. Репортаж з Печерського суду читайте тут.

22 січня адвокати Мазепи оскаржили ухвалу суду. 23 січня Київський апеляційний суд залишив Мазепу в СІЗО до 27 лютого, але йому зменшили заставу до 21 млн грн. Вже ввечері бізнесмен вийшов з-під варти під заставу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні