Категорія
Новини
Дата

«Обвинувачення предʼявляють люди з радянським менталітетом». Ігор Мазепа зробив першу заяву після виходу із СІЗО

2 хв читання

Власник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа, який вчора вийшов з-під варти під заставу у 21 млн грн, заявив, що відкидає усі звинувачення у свій бік і подякував президенту Володимиру Зеленському за прийняте на РНБО рішення щодо тиску на бізнес, про це бізнесмен написав у соцмережах.

Мазепа Concorde Capital /Getty Images

Ігор Мазепа у Печерському районному суді Києва 19 січня Фото Getty Images

Ключові факти

  • «Відкидаю усі обвинувачення, що намагаються пред’явити мені люди з радянським менталітетом, які тимчасово займають посади в наших правоохоронних органах», – йдеться у першій заяві Мазепи після виходу з СІЗО.
  • Він додав, що не повністю задоволений вчорашнім рішенням Апеляційного, але «дуже вдячний суддям», адже тепер має можливість «продовжити свою боротьбу за справедливість у нормальних умовах, що гарантує принцип змагальності судового процесу».
  • Також Мазепа подякував бізнесу за підтримку та за оперативність у зборі коштів для застави.
  • Водночас він заявив, що обурений діями представників ДБР та Офісу генпрокурора, «які у вирішили відновити кращі практики тиску та рекету, притаманні буремним дев’яностим рокам минулого століття». 
  • Власник Concorde Capital подякував Зеленському за оперативну реакцію на запит бізнесу та прийняте на РНБО рішення, що стосується економічної безпеки

Цитата

«Я розумію, що у зв’язку з цим у нас буде чимало роботи. По-перше, потрібно зробити усе, щоб якнайшвидше очистити правоохоронні органи від здирників, які для економіки є небезпечнішими за зрадників. По-друге, разом із представниками влади, бізнесу необхідно запровадити такі законодавчі зміни, щоб раз і назавжди захистити українських підприємців від необґрунтованого тиску з боку тих, хто живе за рахунок їх податків», – написав Мазепа.

  • На думку бізнесмена, це пріоритет на найближчий час, тож, всі бізнесмени та експерти мають долучитися до розробки документа.

Контекст

18 січня Ігоря Мазепу затримали о 15:00 під час перетину українсько-польського кордону, а в компанії відбулися обшуки. У коментарі Forbes Concorde Capital заявила, що слідчі дії повʼязані з позицією Мазепи щодо тиску на бізнес. Згодом стало відомо, що співробітники ДБР затримали Юрія Мазепу – брата власника інвестиційної компанії Concord Capital Ігоря Мазепи. 

За версією слідства, бізнесмен є організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю понад 20 млн грн.

Сам Ігор Мазепа заявив, що не розуміє суті звинувачень ДБР проти нього – «нікому ніяких державних ділянок не виділяв».

У коментарі журналістам в залі суду Мазепа повідомив, що справі проти нього вже 10 років, але вона почала рухатися останні 1,5 місяця, затримання бізнесмен повʼязує зі своєю позицією щодо тиску на підприємців і діяльністю громадського руху «Маніфест 42».

Печерський районний суд Києва 19 січня обрав запобіжний захід Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою з альтернативою у вигляді застави у 349 млн грн. Репортаж з Печерського суду читайте тут.

22 січня адвокати Мазепи оскаржили ухвалу суду. 23 січня Київський апеляційний суд залишив Мазепу в СІЗО до 27 лютого, але йому зменшили заставу до 21 млн грн. Вже ввечері бізнесмен вийшов з-під варти під заставу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні