Категорія
Новини
Дата

Мобільних операторів зобовʼязали забезпечити 10 годин роботи мережі в умовах відключень світла

2 хв читання

Мобільних операторів зобов’язали забезпечити доступність мобільного зв’язку та фіксованого інтернету під час відключень електроенергії протягом 10 годин, замість чинної до цього норми у чотири години. Така норма міститься у розпорядженні Державної служби спеціального звʼязку та Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ), опублікованому на сайті відомства 16 липня.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Цим документом НЦУ вніс зміни до вимог щодо роботи базових станцій мобільних операторів в умовах воєнного стану.
  • До 1 жовтня 2024 року не менш ніж 60% базових станцій операторів повинні бути забезпечені автономним резервним живленням; до 1 листопада цей показник має зрости до 70%; до 1 грудня – до 80%; до кінця січня 2025 року – не менш ніж 100%.
  • До 1 грудня 2024 року не менш ніж 25% базових станцій у кожній області України мають бути підключені до генераторів із запасом палива або обладнані змінним блоком акумуляторних батарей на перші 72 години.
  • З 1 вересня 2024 року всі обʼєкти фізичної інфраструктури електронних комунікаційних мереж мають бути підключені до стаціонарних або пересувних електрогенераторів із запасом палива або обладнані акумуляторами для роботи протягом перших 72 годин.
  • Ці ж норми стосуються вузлів, до яких підключені комунікаційні станції диспетчерських служб, що здійснюють екстрені комунікації за номерами 101, 102, 103, 104 та 112.

Контекст

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, з січня 2023 року проводить позапланові перевірки готовності мобільних операторів до роботи в умовах 3-денного блекауту. Влітку минулого року регулятор виявив порушення в усіх операторів зв’язку, які мали забезпечити готовність мереж до блекаутів.

На початку липня президент Володимир Зеленський доручив віцепремʼєр-міністру та міністру цифрової трансформації Михайлу Федорову проаналізувати роботу українських операторів мобільного зв’язку. Зеленський хоче знати, що оператори роблять для гарантування звʼязку в умовах відключень електрики та хто з них не дотримується відповідних рішень.

Кількість генераторів на базових станціях мобільних операторів Vodafone, Lifecell і «Київстар» на Київщині збільшать, заявляв голова Київської ОВА Руслан Кравченко. За його словами, усі базові станції оснащені акумуляторними батареями нового типу, які мають забезпечувати безперебійну роботу мережі протягом кількох годин.

По всій території України 41% абонентів мають підключення до стійких до знеструмлень мереж інтернету на базі PON, розповів директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Юрій Мацик у коментарі Forbes. У жовтні 2023 року лише 37% абонентів в Україні мали стійкий до блекаутів інтернет. До кінця 2024-го частка абонентів по Україні, які користуються фіксованим інтернетом на базі PON, може зрости до 50%, розраховують у Мінцифри. 

У липні ситуація з відключенням світла в Україні загострилася. Це спровокувало попит на стійкий до блекаутів домашній інтернет. У виграші – провайдери, які пропонують інтернет на технології PON чи потужно вклались в акумулятори для свого обладнання. Більше про це читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд