Категорія
Новини
Дата

Україна покриє в липні 30% потреб Молдови в електроенергії. «Енергоатом» підписав угоду

Державне підприємство «НАЕК «Енергоатом» у липні забезпечить Молдові постачання 30% від обсягу електроенергії, необхідної для покриття споживання у цій країні. Про це повідомив віцепремʼєр-міністр Молдови — міністр інфраструктури та регіонального розвитку Андрій Спіну у Фейсбуці.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • «На 30% від споживання підписано договір з Енергоатомом (українською державною компанією) на липень за ціною $77/МВт-год.», — написав Спіну.
  • Ще 70% споживання Молдови буде забезпечено шляхом контракту із Молдавською державною районною електростанцією.

Контекст

Україна та ЄС відновлюють міждержавну торгівлю електроенергією з 27 червня. На першому етапі доступна пропускна спроможність міждержавних перетинів (експорт/імпорт) розподілятиметься лише на добових аукціонах і буде обмежена обсягом до 100 МВт, а також підлягатиме щоденному аналізу. Україна заробила 10 млн грн на експорті електроенергії до Європи за перший день торгів.

Експорт електроенергії до країн Європи через рік може приносити 2-3% ВВП, за підрахунками Кудрицького.

Українська енергосистема працює синхронно з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E з 16 березня 2022 року. З 30 березня відновлено експорт електроенергії з України до Польщі, а в травні – до Молдови. 7 червня ENTSO-E погодилося покроково відновлювати експорт української електроенергії до Європи та визначило ключові передумови для початку цього процесу.

До кінця року Україна планує експортувати в ЄС близько 800 МВт електроенергії на добу, заявляв прем’єр Денис Шмигаль. За його словами, це допоможе Європі відмовитися від споживання російського вугілля та зменшити споживання російського газу. За поточними цінами в Європі експорт дасть змогу отримати в енергосистему України до €150 млн щомісяця.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні