Ілюстрація monobank / Shutterstock / Анна Наконечна /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

monobank наростив прибуток у шість разів – майже до $100 млн. Рекордне зростання і в інших банків. На чому вони заробили? (оновлено)

Ілюстрація monobank / Shutterstock / Анна Наконечна Фото Shutterstock

Універсал Банк Сергія Тігіпка, бізнес якого більш ніж на 90% припадає на monobank, за січень–вересень 2021-го отримав 2,5 млрд грн чистого прибутку, або вшестеро більше, ніж роком раніше. Інші банки також покращують прибутковість. Як довго триватиме період суперприбутків?

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

«У нас активно зростає клієнтська база», – каже Forbes співзасновник monobank Олег Гороховський. Кількість активних карт mono станом на вересень 2021-го зросла до 4,3 млн штук – удвічі більше, ніж роком раніше. Роздрібний кредитний портфель mono за рік виріс у півтора рази – до 23,3 млрд грн, що зробило його другим на ринку за обсягами кредитів фізособам.

Зростає й активність використання карт monobank. За рік обсяг розрахунків у мережі POS-терміналів на одного клієнта, за словами Гороховського, збільшився майже втричі – з 3075 грн у вересні 2020-го до 8055 грн у вересні 2021-го.

Зростання обсягу коштів на рахунках клієнтів mono у півтора раза не призвело до такого ж стрибка у відсоткових витратах, які збільшилися лише на 13%. Причина – у зниженні вартості ресурсів, пояснює Гороховський. У вересні 2021-го середня ставка за депозитами становила 10,16%, роком раніше – у півтора раза більше, 15,48%.

«Універсал Банк нарощує випуск платіжних карток швидше, ніж ринок у середньому», – каже керівниця Незалежної асоціації банків України Марія Колганова. Банк при цьому, каже Колганова, подвоїв обсяг коштів клієнтів на поточних рахунках, тоді як термінові депозити зростали меншими темпами — на 30,5%. Це також сприяло скороченню відсоткових витрат.

monobank – не єдиний гравець із гарною динамікою. Українські банки всупереч постійним локдаунам упевнено йдуть на рекорд. За девʼять місяців прибуток усієї банківської системи зріс на 37%, до 51,4 млрд грн. Понад 80% цієї суми, згідно з квартальною звітністю, заробили 10 банків.

Найбільший ПриватБанк отримав найзначніший прибуток – 21 млрд грн, трохи не дотягнувши до торішнього рівня. «Дочка» російського Сбербанку, як і mono, наростила прибуток у шість разів, але, на відміну від Універсал Банку, не за рахунок бізнесу, а завдяки розформуванню резервів на 3 млрд грн після погашення безнадійних кредитів.

Укрексімбанк отримав майже 2 млрд грн прибутку після аналогічного збитку роком раніше, бо потроїв доходи від облігацій. Укргазбанк заробив утричі більше прибутку завдяки економії – банк майже вдвічі скоротив витрати за відсотками на рахунки клієнтів. Альфа-Банк також наростив відсоткові та комісійні доходи: за рахунок зростання кредитного портфелю, за даними пресслужби банку, на третину, і сформував менше резервів, ніж торік, на 1 млрд грн. Сума резервів за кредитами клієнтам, за даними квартальної звітності, з початку року скоротилась на 5 млрд грн.

Загальний тренд банківської системи – оновлення кредитного портфеля, пояснює Колганова з НАБУ. Старі кредити погашаються чи списуються, натомість видаються нові – їх видачі цього року випереджають темпи вибуття старих. Нові кредити поки що не втратили в якості: банки формують менше резервів, зазначає Колганова.

Очікуваний прибуток monobank за 2021 рік, розповів голова наглядової ради «Універсал Банк» Сергій Попенко в інтервʼю Forbes на початку жовтня, – 4 млрд грн. Цей прогноз є актуальним, каже Гороховський, але, можливо, буде навіть більше – 5 млрд грн. Вся банківська система цього року отримає рекордний прибуток понад 60 млрд грн, прогнозує асоційований експерт Case Україна Євген Дубогриз, який у 2015–2019 роках обіймав посаду заступника директора департаменту фінансової стабільності НБУ, але потім темпи зростання сповільняться до скромних 10%.

Причина – у підвищенні ставок, пояснює Дубогриз. Облікова ставка НБУ, від якої залежить вартість ресурсів, може зрости до 9,5%, тоді як рік тому було 6%.

Точка зростання прибутковості для «роздрібних» банків за таких умов – комісійні доходи, які зростають разом зі збільшенням обсягів онлайн-розрахунків, вважає Дубогриз. Яскравий приклад – monobank, у якого комісійний дохід майже зрівнявся з відсотковим. Альфа-Банк Україна також відзначає зростання комісійних доходів — на 15%, повідомила Fobes пресслужба банку.

Ризики для «Універсалу», як і для інших активних гравців у роздрібному сегменті, – якість роздрібного кредитного портфеля може бути завищеною, додає Дубогриз. Якщо Національний банк запровадить анонсовані підвищені вимоги до роздрібних банків, каже він, банкам доведеться доформувати резерви та шукати гроші на поповнення капіталу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні