Категорія
Новини
Дата

На правобережжі Херсонщини втрачено понад 100 000 т врожаю через підрив Каховської ГЕС – Мінагрополітики

На правобережжі Херсонської області втрачено понад 100 000 т врожаю через підрив Каховської ГЕС, на окупованому лівобережжі зберігалось декількох сотень тисяч тонн зернових, але оцінити збитки наразі важко, повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Ключові факти

  • За словами першого заступника міністра агрополітики Тараса Висоцького, декілька мільйонів тонн українського врожаю може бути втрачено через затоплення внаслідок знищення Каховської ГЕС. 
  • «Землі, які затоплені, потребують повної агроекологічної оцінки стану ґрунтів, але після того, як зійде вода. У більшості випадків потрібно буде застосовувати спеціальні методи відновлення ґрунтів», – сказав Висоцький в ефірі телемарафону.
  • Він додав, що на угіддях, які постраждали внаслідок знищення Каховської ГЕС, вирощувалося два основних блоки продукції, одним із них є овочеві та баштанні культури. Другий блок – зернові та олійні культури: соя, кукурудза, соняшник, пшениця. 
  • «Без джерела водопостачання неможливо вести мову про вирощування продукції овочівництва. Вирощування зернових та олійних культур відбудеться за екстенсивною моделлю з низькою врожайністю», − зазначив перший заступник міністра.

 Контекст

Росія підірвала Каховську ГЕС вранці 6 червня. Внаслідок рукотворної катастрофи фактично підтоплені 29 населених пунктів, із них 19 – на підконтрольній Україні території, а 10 – на тимчасово окупованій. Під водою – 600 кв. км Херсонщини, з них 32% – правобережжя та 68% – лівий берег, повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Він зазначив, що, попри постійні обстріли росіян, на 6:00 із небезпечних районів вивезено 1999 осіб, евакуація населення продовжується. Найбільше евакуйованих із району Корабел – 1495.

Російська влада відкидає звинувачення в підриві ГЕС. Кремль вважає руйнування Каховської ГЕС «навмисною диверсією Києва». Вона повʼязана з відсутністю успіхів у ході контрнаступу, який «захлинається», вважає речник російського диктатора Путіна Дмитро Пєсков.

Україна має намір звертатися до Міжнародного кримінального суду після підриву Каховської ГЕС, сказав на пресконференції президент України, пише «Інтерфакс-Україна»

На відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько $1 млрд, заявив в інтервʼю Forbes керівник держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Підрив дамби Каховської ГЕС матиме серйозні наслідки для України одразу в кількох секторах – енергетиці, логістиці, промисловості та агро, повідомляє Центр економічної стратегії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні