Категорія
Новини
Дата

На правобережжі Херсонщини втрачено понад 100 000 т врожаю через підрив Каховської ГЕС – Мінагрополітики

1 хв читання

На правобережжі Херсонської області втрачено понад 100 000 т врожаю через підрив Каховської ГЕС, на окупованому лівобережжі зберігалось декількох сотень тисяч тонн зернових, але оцінити збитки наразі важко, повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Ключові факти

  • За словами першого заступника міністра агрополітики Тараса Висоцького, декілька мільйонів тонн українського врожаю може бути втрачено через затоплення внаслідок знищення Каховської ГЕС. 
  • «Землі, які затоплені, потребують повної агроекологічної оцінки стану ґрунтів, але після того, як зійде вода. У більшості випадків потрібно буде застосовувати спеціальні методи відновлення ґрунтів», – сказав Висоцький в ефірі телемарафону.
  • Він додав, що на угіддях, які постраждали внаслідок знищення Каховської ГЕС, вирощувалося два основних блоки продукції, одним із них є овочеві та баштанні культури. Другий блок – зернові та олійні культури: соя, кукурудза, соняшник, пшениця. 
  • «Без джерела водопостачання неможливо вести мову про вирощування продукції овочівництва. Вирощування зернових та олійних культур відбудеться за екстенсивною моделлю з низькою врожайністю», − зазначив перший заступник міністра.

 Контекст

Росія підірвала Каховську ГЕС вранці 6 червня. Внаслідок рукотворної катастрофи фактично підтоплені 29 населених пунктів, із них 19 – на підконтрольній Україні території, а 10 – на тимчасово окупованій. Під водою – 600 кв. км Херсонщини, з них 32% – правобережжя та 68% – лівий берег, повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Він зазначив, що, попри постійні обстріли росіян, на 6:00 із небезпечних районів вивезено 1999 осіб, евакуація населення продовжується. Найбільше евакуйованих із району Корабел – 1495.

Російська влада відкидає звинувачення в підриві ГЕС. Кремль вважає руйнування Каховської ГЕС «навмисною диверсією Києва». Вона повʼязана з відсутністю успіхів у ході контрнаступу, який «захлинається», вважає речник російського диктатора Путіна Дмитро Пєсков.

Україна має намір звертатися до Міжнародного кримінального суду після підриву Каховської ГЕС, сказав на пресконференції президент України, пише «Інтерфакс-Україна»

На відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько $1 млрд, заявив в інтервʼю Forbes керівник держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Підрив дамби Каховської ГЕС матиме серйозні наслідки для України одразу в кількох секторах – енергетиці, логістиці, промисловості та агро, повідомляє Центр економічної стратегії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні