Категорія
Новини
Дата

На Запорізькій АЕС відключено всі шість блоків, співробітників примушують підписувати контракти з «Росатомом» – ГУР

Росія продовжує тримати всі шість блоків Запорізької атомної електростанції в «холодному стані», повідомляє Головне управління розвідки.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними розвідки, наразі живлення станції, зокрема систем безпеки, здійснюється шляхом повітряної лінії ПЛ-750 кВ «Дніпровська».
  • «Сьогодні протягом дня планується спроба подати напругу на відкритий розподільчий пристрій ЗаТЕС», – кажуть у ГУР.
  • Також вдалось зберегти постачання електроенергії в місто Енергодар, але ВРП 150/330 кВ залишається без напруги.
  • Зазначається, що представники ЗС Росії та окупаційної адміністрації продовжують тиск на співробітників станції. Переміщення допоміжних підрозділів територією ЗАЕС суттєво обмежено.
  • «До частини персоналу та їхніх родин окупанти застосовують так звані «фільтраційні заходи». Від працівників вимагають офіційного оформлення російських паспортів та підписання контрактів з «Росатомом», – йдеться в повідомленні.

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

З початку серпня окупанти регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередач, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 

ООН, США та Україна закликали РФ до виведення військової техніки й особового складу з ядерного об’єкта.

1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. До місії МАГАТЕ увійшли 14 міжнародних експертів. Місію очолив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. Російські окупанти не пустили на ЗАЕС журналістів разом із працівниками МАГАТЕ. Після візиту на ЗАЕС Гроссі заявив, що переважна більшість систем на АЕС перебуває в робочому стані та функціонує. Однак фізична цілісність деяких будівель ЗАЕС порушена. Також, за його словами, російська окупація станції спричинила розрив ланцюжків поставок, що погано позначилося на обслуговуванні станції. Але співробітникам поки що вдається розвʼязувати проблему в оперативному режимі. Після відключення станції від енергосистеми катастрофи вдалося уникнути завдяки роботі дизельних генераторів.

Минулого місяця Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, яка складається з представників 35 держав-членів ООН, ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції.

30 вересня російський диктатор Путін виступив перед Федеральними зборами та підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Путін також закликав Україну припинити воєнні дії та «сісти за стіл переговорів».

4 жовтня Зеленський визнав нікчемними укази Путіна щодо захоплених Росією територій України.

5 жовтня Путін дав доручення прийняти у власність обʼєкти захопленої окупантами Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Так званий указ діятиме від моменту підписання. «Указом» станцію передають в управління новоствореної компанії «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС».

В «Енергоатомі» вже повідомили, що рішення «Росатома» щодо створення товариства «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС» з юридичною адресою в Москві є «агонією уявного божевільного світу країни-агресора, в якому тепер дійшли до створення псевдопідприємств з назвами українських компаній».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні