Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» планує на початку 2023-го реструктуризувати борг

1 хв читання

НАК «Нафтогаз України» планує на початку 2023-го реструктуризувати борг. Про це в інтервʼю Forbes розповів голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов.

Ключові факти

  • «Нафтогаз» досі у стані дефолту, що ускладнює залучення коштів. Одним із перших рішень Чернишова на посаді було укладання угоди з компанією Lazard, яка допомагає в реструктуризації двох випусків єврооблігацій. Це випуск на $350 млн 2022-го і $500 млн 2026-го. 
  • Щодо випуску 2024-го вже є домовленість про реструктуризацію. 
  • «Очікую, що на початку наступного року ми досягнемо угоди з власниками бондів про реструктуризацію», – каже Чернишов. 
  • Це ще один крок, який допоможе «Нафтогазу» залучати зовнішнє фінансування, – призначення Наглядової ради. Зараз іде активний процес щодо її формування. Наглядова рада може бути призначена до кінця січня 2023-го, каже Чернишов. 
  • Наразі «Нафтогаз» прогнозує збиток за результатами 2023-го. «Проте моя мета – завершити рік із прибутком. Як? Будемо покращувати дисципліну платежів плюс очікуємо на компенсацію з держбюджету за ПСО», – каже Чернишов.

Контекст 

Кабмін затвердив звільнення СЕО НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка 1 листопада. Головним претендентом на його місце вважали очільника Міністерства розвитку громад та територій (раніше – Мінрегіонбуд) Олексія Чернишова.

Кабінет міністрів розпорядженням від 3 листопада призначив колишнього міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова головою правління НАК «Нафтогаз України». Також Кабмін змінив статут «Нафтогазу» та скасував проведення конкурсного відбору на посаду голови правління, свідчать розпорядження уряду №1233 та №1234.

Чернишов очолював Мінгромад із березня 2020 року. До цього (з жовтня 2019-го по березень 2020-го) він очолював Київську обласну державну адміністрацію. У 2017–2019 роках був головою наглядової ради Українського клубу нерухомості URE Club.

У Чернишова добрі взаємини з Єрмаком та Зеленським, каже на правах анонімності один із близьких до ОП співрозмовників. «Головна перевага Чернишова – він неконфліктний та вміє знайти з кожним спільну мову», – каже співрозмовник. Чернишов разом зі Шмигалем та міністром фінансів Сергієм Марченком представляли Україну на нещодавній конференції донорів у Берліні. Також він брав участь в оцінці збитків, завданих Україні РФ.

«Нафтогаз» у січні – червні 2022 року зазнав збитків у 57 млрд грн. Серед головних причин – різниця між вартістю імпортованого газу та ціною його продажу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні