Категорія
Новини
Дата

Найбільша будівля в Європі скорочує витрати на електроенергію

Румунський парламент, розташований у найбільшій будівлі в Європі, скоротить кількість годин, коли вона освітлюється вночі, у рамках зусиль зі скорочення витрат на електроенергію, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Будівля, зведена на замовлення лідера комуністів Румунії Ніколае Чаушеску і відома як Народний дім, буде підсвічуватись лише протягом двох годин у нічний час і переключатиметься на світлодіодні лампи, йдеться у заяві парламенту.
  • Незважаючи на те, що дім отримує всю свою енергію з відновлюваних джерел, його середній рахунок за електроенергію, як і раніше, перевищує 1 млн лей ($202 375) на місяць за споживання близько 1 млн кВт⋅год. Ці витрати можна порівняти з рахунками за електроенергію в середньому місті Румунії.
  • У заяві парламенту зазначено, що вікна в будівлі буде заміненіо а в деяких місцях посилено теплоізоляцію стін, що також підвищить ефективність опалення.

Контекст

Європейські ритейлери через зростання рахунків за електроенергію почали економити на освітленні вітрин та реклами, а також розглядають можливість скорочення годин роботи магазинів узимку. Австрійська філія багатонаціональної роздрібної мережі SPAR Group скорочує години освітлення для реклами на вітринах та за межами своїх більш ніж 1500 магазинів по всій країні. Цей крок зменшить споживання енергії ритейлером на 1 млн кВт⋅год на рік, скільки грошей це заощадить – невідомо.

У липні глава найбільшого у Франції продовольчого ритейлера Leclerc попередив, що може скоротити години роботи своїх магазинів, щоб упоратися з браком електроенергії. Французький оператор супермаркетів Carrefour нещодавно підписав з національним оператором енергосистеми RTE домовленість про скорочення споживання електроенергії у своїх магазинах у періоди високого попиту.

Аналітики Goldman Sachs Group Inc вважають, що рахунки за електроенергію для європейських домогосподарств зростуть на €2 трлн на своєму піку на початку наступного року, що свідчить про необхідність державного втручання. Рахунки за електроенергію становитимуть близько 15% валового внутрішнього продукту Європи, написали аналітики на чолі з Альберто Гандольфі та Мафальдою Помбейро.

Європейська комісія оприлюднила в середу, 14 вересня, план ЄС щодо стримування стрибка цін на енергоносії, що вдарило по Європі після вторгнення Росії в Україну. Пропозиції допомогти європейським домогосподарствам та компаніям включають зняття надприбутків енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії по всьому блоку. ЄК наголосила, що блок також працює над захистом домогосподарств та підприємств. ЄК запропонує заходи від обмеження доходів виробників електроенергії до примусу компаній, що працюють на викопному паливі, ділитися прибутком, який вони отримують від різкого зростання цін на енергію.

Після оголошення пропозицій Єврокомісією міністри енергетики Європейського союзу спробують схвалити нові загальноблокові заходи щодо зниження цін на газ і електроенергію на екстреному саміті 30 вересня.

Пропозиції Єврокомісії передуватимуть двотижневим інтенсивним переговорам, під час яких 27 країн – членів ЄС спробують переформулювати пропозиції на остаточні рішення, які вони зможуть схвалити.

Дипломати ЄС кажуть, що існує широка підтримка обмеження доходів для підприємств, а також планів скорочення попиту на електроенергію. Але країни розходяться у думках щодо інших ідей, у тому числі обмеження цін на газ, яке не було включено до проєкту пропозицій ЄК.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні