Категорія
Новини
Дата

ЄС не вводитиме обмеження ціни на російський газ – The Guardian

Регламент, підготовлений Європейською комісією для подолання енергетичної кризи, не містить обмежень ціни на російський та будь-який інший імпортований газ, пише The Guardian.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Видання зазначає, що згідно із проєктом документу, ЄС відмовляється від запровадження верхньої межі цін на російський газ, але наполягає на введенні непередбачених податків на «надлишковий» прибуток енергетичних компаній.
  • Очікується, що ЄС стягуватиме непередбачені податки з високого прибутку компаній, що працюють на викопному паливі, з окремим обмеженням доходів виробників електроенергії з низьким рівнем викидів вуглецю.
  • Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн опублікує план Європи щодо боротьби зі зростаючими цінами на електроенергію, коли вона виступить зі своєю щорічною промовою про стан профспілки в середу.
  • Остаточний текст ще може змінитися, але проєкт свідчить про сумніви Комісії в достатній підтримці з боку держав-членів ЄС встановлення обмежень на російський газ у відповідь на енергетичний шантаж Кремля.
  • У документі, що є у розпорядженні видання, комісія оцінює пʼятикратне збільшення прибутку нафтових, газових і вугільних компаній у 2022 році. Ці «надлишкові» та «несподівані» прибутки не є результатом будь-яких економічних чи інвестиційних рішень, кажуть у Комісії. Тож, нафтогазові компанії зіткнуться з окремим податком на непередбачений прибуток, який називають «внеском солідарності». У тексті не вказана ставка ціього податку.
  • Державам-членам також пропонується погодити обовʼязкову мету скорочення споживання електроенергії в пікові години.

Контекст

Близько дюжини країн, включаючи Францію та Польщу, хотіли б встановити верхню межу цін на весь імпортований газ, що вони вважають найкращим способом стримування зростання цін. Комісія не відчуває ентузіазму щодо цієї ідеї, оскільки побоюється, що ЄС програє країнам, які готові платити більше на висококонкурентному ринку скрапленого природного газу.

Держави-члени ЄС, які імпортують великі обсяги газу з Росії, у тому числі Угорщина, Словаччина та Австрія, висловилися проти обмеження постачання російського газу, оскільки побоюються, що Кремль зупинить усі постачання газу, вкинувши їх у рецесію. Президент Росії Володимир Путін вже пригрозив припинити експорт енергоносіїв до Європи, якщо такий план буде погоджено.

Нідерланди та Данія насторожено ставляться до будь-якої цінової межі, тоді як Німеччина побоюється, що обмеження цін на російський газ спричинить розбіжності.

Оскільки держави-члени розділені, Комісія, яка відповідає за розробку юридичних пропозицій ЄС, вживає заходів, які обʼєднають 27 членів. Уряди ЄС значною мірою підтримують обмеження ціни на електроенергію з низьковуглецевих джерел, таких як відновлювані джерела енергії або атомна енергетика, та перерозподіл цих коштів для вразливих домогосподарств та підприємств.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні