Категорія
Новини
Дата

НБУ оцінює можливі втрати від обмеження агроекспорту у $200 млн

Національний банк зменшив прогноз експорту української агропродукції у другому кварталі цього року на $200 млн через блокування експорту сусідніми країнами ЄС. Про це на брифінгу заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, пише Інтерфакс-Україна.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Ніколайчука, НБУ врахував фактор обмеження і на другий квартал зменшив експорт агропродукції приблизно на $200 млн.
  • «Звичайно, втрати експорту до країн-сусідів, які запровадили відповідні обмеження, будуть більшими, але ми також враховували можливості переорієнтації на інші країни, в тому числі і за рахунок використання «зернового коридору», – сказав заступник голови НБУ.
  • Він зауважив, що у прогнозі на третій-четвертий квартали цього року НБУ додаткових втрат не закладав, передбачаючи розвиток за січневим базовим сценарієм, у якому закладено нормальну роботу «зернового коридору» протягом усього часу.

Контекст

Починаючи з 15 квітня Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Зокрема, Польща також заборонила транзит своєю територією. Проте вже з 21 квітня транзит відновився.

Єврокомісія розглядає новий пакет підтримки для фермерів країн ЄС, які постраждали від напливу української сільськогосподарської продукції, що призвело до так званої зернової кризи. Пакет загальною вартістю €100 млн обіцяли ухвалити найближчим часом.

Водночас Брюссель планує ввести екстрені обмеження на імпорт української агропродукції до пʼяти держав – членів ЄС, писала Financial Times. Наразі обговорюється заборона імпорту продуктів до червня до чотирьох держав-членів, які межують з Україною, а також до Болгарії, за винятком реекспорту в інші країни ЄС або частини світу, сказав високопосадовець ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні