Категорія
Новини
Дата

НБУ оцінює можливі втрати від обмеження агроекспорту у $200 млн

1 хв читання

Національний банк зменшив прогноз експорту української агропродукції у другому кварталі цього року на $200 млн через блокування експорту сусідніми країнами ЄС. Про це на брифінгу заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, пише Інтерфакс-Україна.

Ключові факти

  • За словами Ніколайчука, НБУ врахував фактор обмеження і на другий квартал зменшив експорт агропродукції приблизно на $200 млн.
  • «Звичайно, втрати експорту до країн-сусідів, які запровадили відповідні обмеження, будуть більшими, але ми також враховували можливості переорієнтації на інші країни, в тому числі і за рахунок використання «зернового коридору», – сказав заступник голови НБУ.
  • Він зауважив, що у прогнозі на третій-четвертий квартали цього року НБУ додаткових втрат не закладав, передбачаючи розвиток за січневим базовим сценарієм, у якому закладено нормальну роботу «зернового коридору» протягом усього часу.

Контекст

Починаючи з 15 квітня Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Зокрема, Польща також заборонила транзит своєю територією. Проте вже з 21 квітня транзит відновився.

Єврокомісія розглядає новий пакет підтримки для фермерів країн ЄС, які постраждали від напливу української сільськогосподарської продукції, що призвело до так званої зернової кризи. Пакет загальною вартістю €100 млн обіцяли ухвалити найближчим часом.

Водночас Брюссель планує ввести екстрені обмеження на імпорт української агропродукції до пʼяти держав – членів ЄС, писала Financial Times. Наразі обговорюється заборона імпорту продуктів до червня до чотирьох держав-членів, які межують з Україною, а також до Болгарії, за винятком реекспорту в інші країни ЄС або частини світу, сказав високопосадовець ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні