Категорія
Новини
Дата

Фінансова стабільність. НБУ підвищив оцінки макроекономічного ризику та ризику капіталу

1 хв читання

Національний банк України підвищив на 1 бал оцінки макроекономічного ризику та ризику капіталу, свідчать дані Звіту про фінансову стабільність, опубліковану 19 червня. 

Зростання ризиків може впливати на фінансову систему через підвищення волатильності, зниження ліквідності, зростання вартості запозичень і погіршення довіри до фінансових інституцій.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Деталі

  • Макроекономічний ризик, який залишається найвагомішим для фінсектору, зріс із 7 до 8 балів. Відновлення економіки сповільнилося, передусім через руйнування в енергетичному секторі. Крім того, відношення дефіциту державного бюджету та зовнішнього боргу до ВВП залишаються високими, зазначив НБУ. 
  • До того ж ризики зростають через розширення дефіциту рахунку поточних операцій платіжного балансу та зростання державного боргу відносно ВВП. Значна міжнародна фінансова підтримка послаблює ці ризики, йдеться у звіті.
  • Ризик капіталу зріс із 5 до 6 балів. НБУ це повʼязує зі зниженням показників достатності капіталу банків, через посилення вимог до капіталу, зокрема врахування повного обсягу операційного ризику. Водночас запас капіталу сектору залишається значним завдяки високій прибутковості та обмеженням на його розподіл. Відтак ризик капіталу залишається середнім, наголосив регулятор.
  • Не змінилися кредитний ризик для фізосіб (4), кредитний ризик для корпорацій (5), валютний ризик (4), ризик ліквідності системи (2), ризик прибутковості (1).

Карта ризиків фінансового сектору

Фінансова стабільність. НБУ підвищив оцінки макроекономічного ризику та ризику капіталу /Фото 1

Контекст

Нестача електроенергії на сьогодні має обмежений вплив на інфляцію і валютний ринок, але НБУ в липні може переглянути свої прогнози через збільшення дефіциту, заявили 13 червня голова НБУ Андрій Пишний та заступник голови Сергій Ніколайчук, відповідаючи на запитання кореспондента Forbes.

Через атаки Росії на енергетичну інфраструктуру Україні доводиться покривати дефіцит, зокрема, через імпорт електроенергії з Європи, а це потребує додаткових валютних коштів.

Загалом НБУ прогнозує витрату близько $800 млн на імпорт електроенергії у 2024 році. Та через погіршення ситуації правління НБУ прогнозує деяку зміну поточного прогнозу в липні, коли вийде оновлений макропрогноз Нацбанку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні