Володимир Зеленський, президент України. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Презентація Зеленського на $360 млрд. Які проєкти президент запропонував американському бізнесу

Володимир Зеленський, президент України. Фото Getty Images

Президент Володимир Зеленський під час візиту до США зустрівся із представниками американського бізнесу та представив їм план трансформації України. За даними презентації, яка виявилася у розпорядженні Forbes, уряд потребує $364 млрд для розвитку країни. З них $178 млрд — це міжнародна допомога

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

План трансформації представляє собою список галузей та проєктів з їхньою фінансової оцінкою. «Це корзина з різними проєктами і різним рівнем опрацювання, — каже ексміністр закордонних справ Павло Клімкін. — У більшості проєктів немає навіть due diligence». За його словами, у американців ця презентація викликала «ніяку» реакцію. Клімкін вважає, що це політичний хід Зеленського, який нічим не закінчиться. Що ж було в цій презентації?

Документ розділений на галузі. У кожній галузі прописані об'єкти, термін їх реалізації і суми необхідних інвестицій.

Зелена трансформація. Необхідні інвестиції: $153,5 млрд, з них міжнародна допомога — $58,1 млрд

Найбільше інвестицій — $120 млрд вимагає кліматичний фонд для виконання цілей Національного певного вкладу: декарбонізація економіки, скорочення викидів парникових газів і позбавлення від вугільної генерації.

Україна також хоче побудувати теплові електростанції на біопаливі — $12 млрд, поліпшити теплоізоляцію будинків — $13 млрд, налагодити виробництво зеленого водню — $1 млрд. Презентація пропонує проєкти зі зберігання вугілля, будівництва заводів з переробки сміття та облік лісів.

Енергетична безпека. Необхідні інвестиції: $75 млрд, з них міжнародна допомога — $52,5 млрд

В енергетиці уряд хоче провести декарбонізацію — вивести з експлуатації застарілі теплові електростанції на вугіллі, побудувати гідро, атомні і вітрові електростанції. На це необхідно $25 млрд. На розширення співпраці ENTSO-E і інтеграцію в енергосистему Європи Україні потрібно $11,7 млрд.

На поліпшення існуючої нафтогазової галузі хочуть витратити $28,8 млрд, а на атомну енергетику — $9,6 млрд.

Безпека. Необхідні інвестиції: $40,25 млрд, з них міжнародна допомога — $36,3 млрд

Це третя за обсягом стаття запропонованих витрат у презентації Зеленського. На ці гроші планують розвивати флот, сухопутні війська, повітряний та кіберпростір. $14 млрд потрібно на придбання бойових літаків і вертольотів, зенітно-ракетні комплекси, протиракетні і протиповітряні системи, безпілотники. На $4,7 млрд уряд хоче побудувати бази військово-морського флоту, збільшити кількість військових кораблів.

На військову медицину Зеленський пропонує витратити $500 млн. Ще $200 млн хочуть інвестувати в проєкт «Обличчям до життя» — побудувати всеукраїнську систему діагностики психічного здоров'я ветеранів, правоохоронців та інших громадян України з посттравматичним синдромом.

Інфраструктура. Необхідні інвестиції: $11,08 млрд, з них міжнародна допомога — $9,3 млрд

По $5 млрд потрібно на будівництво Київської окружної дороги і 1000 км високошвидкісної залізниці. Ще $630 млн — на модернізацію портів Чорного і Азовського морів. За $150 млн хочуть модернізувати 75 локомотивів і поставити в Україну 205 локомотивів General Electric серії Evolution.

Цифровий хаб. Необхідні інвестиції — $8,12 млрд, з них міжнародна допомога — $8,02 млрд

$5 млрд Зеленському потрібно, щоб створити платформу для розвитку мережі венчурних і private equity фондів з фокусом на IT-сферу. Розгортання мереж 5G, за версією офісу президента, обійдеться в $1,7 млрд. Від $20 млн до $1 млрд піде на будівництво дата-центрів із хмарними сервісами від Amazon (AWS), Microsoft (Azure) і Alphabet (Google Cloud); $20 млн — на проєкт «Дія City».

Технологічний розвиток. Необхідні інвестиції: $6,9 млрд, з них міжнародна допомога — $6,9 млрд

Під цим формулюванням офіс президента в тому числі зібрав проєкти в космічній сфері. $290 млн потрібно на проект створення двигуна Guardian 250 (GU250). Цей двигун може замінити російський аналог, який сьогодні використовують виробники ракет у США.

$60 млн потрібно на підготовку українського космонавта в космос і $48 млн на створення апарату Hopper для польоту і висадки на Місяць. Сюди ж включили розробку малого космічного буксира «Човен». Якщо Офіс президента залучить $13 млн, то за три роки місцеві компанії побудують буксир, який зможе доставляти вантажі на навколомісячну орбіту.

Крім космосу Україна хоче розвивати виробництво титанової продукції. У Зеленського вважають, що за $380 млн можна створити повний цикл виробництва титанової продукції: від пошуку, видобутку, переробки і виробництва кінцевої продукції.

$370 млн хочуть привернути для спільного з американцями виробництва озброєння.

Сільське господарство. Необхідні інвестиції: $5,1 млрд, з них міжнародна допомога — $3,55 млрд

Про аграрну галузь теж не забули, хоча інвестиції скромніше, ніж в інших галузях. За $4 млрд хочуть побудувати і реконструювати зрошувальні системи, щоб боротися із наслідками зміни клімату, посухою і виснаженням землі.

На $1,1 млрд команда Зеленського пропонує створити фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві — для фермерів, малих і середніх агрокомпаній.

Людський капітал. Необхідні інвестиції: $4,1 млрд, з них міжнародна допомога — $3,6 млрд

$3 млрд потрібно на оновлення лікарень; ще $1 млрд на створення санаторіїв. Зеленський також попросив $100 млн на будівництво президентського інноваційного університету з такими спеціальностями: кібербезпека і штучний інтелект, інформаційні, нано, аерокосмічні, енергетичні та біотехнології, а також науки про здоров'я, глобалізацію і міжнародні комунікації.

Що буде далі

Насправді — це не план трансформації України, а просто комбінація різних проєктів, каже Клімкін. «Голови б повідривав тим, хто зробив це в такому вигляді», — каже він. Профільні міністерства, за його словами, мають спершу підготувати опис, провести оцінку, знайти інвесторів, обговорити з ними фінансові умови, а потім уряд має оцінити проєкт і надати гарантії. «Більш того — цей план був відразу представлений у Вашингтоні, — говорить він. — Без обговорень в Україні».

Від цієї презентації буде нульовий ефект, вважає колишній міністр фінансів Олександр Данилюк. За його словами, при найближчому розгляді проєкти Зеленського розвалюються. Чи не на руку грає і непередбачуваний бізнес клімат в Україні. «Президент не має їздити з проєктами — це смішно, — каже Данилюк. — Бізнес сам знайде інвестиції і зробить це ефективніше».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні