Категорія
Новини
Дата

Німеччина веде переговори з Оманом щодо скрапленого газу, шукає заміну постачанням з РФ – Reuters

Німеччина та Оман ведуть переговори про підписання довгострокової угоди про постачання скрапленого природного газу (СПГ) терміном не менше 10 років. Берлін продовжує пошук альтернатив російським постачанням палива, пише Reuters із посиланням на три джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Європа намагалася замінити російський газ із минулого року на тлі війни в Україні, коли російський «Газпром» поступово скорочував, а потім припиняв більшу частину трубопровідних постачань до Європи.
  • Енергетична компанія RWE у вересні уклала угоду щодо СПГ з ADNOC з ОАЕ, а Німеччина шукає інших постачальників через комунальні компанії Uniper та Sefe, обидві з яких були націоналізовані Берліном минулого року.
  • Два джерела, безпосередньо обізнані про це, заявили, що угода з Оманом укладатиметься на рівні 0,5–1 млн т на рік, а один вказав близько 0,8 млн т на рік протягом 10 років.
  • Два джерела повідомили, що Uniper брав участь у переговорах.
  • Найбільша економіка Європи сподівається замінити весь імпорт енергоносіїв з Росії до середини 2024 року, що є серйозним завданням для країни, яка значною мірою залежить від газу для забезпечення своєї промисловості.
  • Німеччина протягом кількох місяців вела переговори з найбільшим у світі виробником CПГ Катаром про додаткові поставки, але Доха віддає перевагу 20-річним контрактам, які суперечать кліматичним цілям Берліна.

Контекст

Раніше Німеччина отримувала майже третину своїх постачань природного газу трубопроводом із РФ. Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

У листопаді 2022 року стало відомо, що Європа імпортує рекордну кількість російського СПГ, що свідчить про те, що регіон не позбувся своєї залежності від країни щодо палива, навіть незважаючи на те, що потоки газу трубопроводами практично припинилися.

У 2022 році США наздогнали Катар як найбільшого у світі експортера скрапленого природного газу (СПГ), що стало важливою віхою для швидкого зростання Америки як основного постачальника палива. Водночас Японія випередила Китай і стала найбільшим імпортером СПГ у минулому році.

У листопаді в порту Вільгельмсгафен за рекордно короткий термін завершили будівництво першого плавучого термінала для приймання скрапленого природного газу. Німецькі урядовці впевнені, що він матиме центральне значення для забезпечення енергопостачання цієї зими. Уряд працює над введенням у порти Німеччини пʼяти плавучих терміналів СПГ, кожен потужністю не менше п’яти кубометрів на рік. Вартість плавучих СПГ-терміналів Німеччини зросла втричі – до €9,7 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні