Категорія
Новини
Дата

Норвезька Equinor відклала розробку найпівнічнішого нафтового родовища у світі через зростання витрат

Стрімке зростання витрат і вузькі місця в ланцюжку постачань поставили під питання плани розробки найпівнічнішого родовища нафти у світі, оскільки норвезька компанія Equinor та її партнери відклали прийняття рішення щодо проєкту в Арктиці, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Equinor відклала інвестиційне рішення щодо морського нафтового родовища Wisting із грудня цього року на кінець 2026 року, при цьому один аналітик заявив, що рішення може бути відкладено і на невизначений термін. Ця затримка є ударом по надіях норвезького уряду щодо збільшення кількості робочих місць у нафтогазовій галузі на півночі, але полегшенням для екоактивістів, які попереджали про ризики для вразливої ​​арктичної природи.
  •  У Норвегії вже є два родовища газу та одне родовище нафти в арктичному регіоні, а Wisting мав стати четвертим.
  • «Ми бачимо збільшення витрат через збільшення глобальної інфляції та зростання витрат у галузі постачання на національному та міжнародному рівнях, – йдеться у заяві Equinor. – Існує також невизначеність щодо рамкових умов проєкту та можливостей виконання на ринку постачальників».
  • Equinor заявила, що оновлена ​​оцінка інвестицій для Wisting збільшилася до 104 млрд крон ($10 млрд) із 60–75 млрд крон, які очікувалися раніше.
  • Equinor та її партнери мали представити владі плани розвитку у грудні, а уряд мав ухвалити рішення наступного року. «Я радий, що Equinor каже, що вони не скасовують плани розробки, а відкладають їх», – сказав агентству міністр нафти Норвегії Терʼє Осланд.
  • «Грінпіс» же назвав затримку «неймовірними новинами для клімату, природи та зеленого переходу». «Це означає, що 200 млн т CO2 залишаться в землі. Це означає, що вразлива та цінна природа залишиться у спокої», – заявив голова «Грінпісу» Норвегії Фроде Плейм.
  • Норвезька агенція з охорони довкілля заявила, що цього року Equinor не змогла показати, що видобуток нафти на Wisting в суворих арктичних умовах безпечний. Equinor та її партнери, зокрема Aker BP, наполягають, що вони можуть розробляти Wisting в екологічно безпечний спосіб.
  • Equinor і Aker BP володіють по 35% акцій Wisting, норвезькій Petoro належить 20%, а INPEX Idemitsu – 10%.

Контекст

25 травня Equinor оголосила про вихід із чотирьох спільних із «Роснєфтью» підприємств, а також про підписання угоди про вихід із Хар’ягінського проєкту.

Восени норвезька енергетична компанія завершила вихід з останнього спільного проєкту з Росією – розробки Хар’ягінського нафтового родовища. Компанія підтвердила, що повний вихід із проєкту також завершено.

В Equinor зазначили, що в рамках виходу з розробки Хар’ягінського нафтового родовища компанія покрила зобовʼязання щодо виведення з експлуатації та заборгованість Equinor за ці роки.

«Після виходу з Хар’яги в Equinor не залишилося ні активів, ні проєктів у Росії», – додали в компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні