Категорія
Новини
Дата

Бізнес із «недружніх» країн торік отримав у РФ понад $18 млрд прибутку, але доступу до нього не має – FT

Західні компанії, які продовжували працювати в Росії після її вторгнення до України, отримали мільярди доларів прибутку, але Кремль заблокував їм доступ до грошей, пише Financial Times. На бізнес з цих країн припало $18 млрд із $20 млрд прибутку, про який закордонні компанії відзвітували лише за 2022 рік, згідно з даними KSE.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними KSE, найбільший загальний прибуток у розмірі $4,9 млрд отримали американські компанії, за якими йдуть німецькі, австрійські та швейцарські компанії з $2,4 млрд, $1,9 млрд і $1 млрд відповідно.
  • Місцеві доходи компаній від BP до Citigroup були заблоковані в Росії після введення торік заборони на виплату дивідендів підприємствам із «недружніх» країн, включаючи США, Велику Британію та всі члени ЄС. Хоча такі транзакції можуть бути схвалені за виняткових обставин, дозволів на зняття коштів було видано небагато.
  • Багато іноземних компаній намагалися продати свої російські дочірні компанії, але будь-яка угода вимагає схвалення Москви і передбачає суттєві знижки. В останні дні British American Tobacco та шведський виробник вантажівок Volvo оголосили про угоду про передачу своїх активів у країні місцевим власникам.
  • Серед компаній «недружнього» походження, які продовжують активну діяльність у Росії, австрійський банк Raiffeisen повідомив про найбільший прибуток у країні в 2022 році — $2 млрд, згідно з даними KSE. Хоча Raiffeisen, найбільший західний кредитор, який працює в Росії, заявив, що «не має доступу» до свого прибутку в країні, він не списав вартість бізнесу.
  • Американські групи Philip Morris та PepsiCo заробили $775 млн і $718 млн відповідно. 
  • Прибуток шведського виробника вантажівок Scania в Росії – $621 млн у 2022 році.

Контекст

Недоступність коштів збільшує витрати, з якими стикається міжнародний бізнес внаслідок нападу Росії на Україну. Газета Financial Times повідомила минулого місяця, що європейські компанії повідомили про списання та збитки на суму не менше €100 млрд від своїх операцій у Росії після торішнього повномасштабного вторгнення.

Деякі компанії знайшли способи оминути обмеження. Згідно з річним фінансовим звітом за 2022 рік, російська дочірня компанія американської продовольчої групи Mars минулого року виплатила 56,1% дивідендів своєї материнської компанії, «компенсуючи їх у рахунок своїх боргів».

Російський підрозділ Japan Tobacco International, єдиної великої цигаркової групи, яка не взяла на себе зобовʼязання залишити країну, торік виплатив 180 млн доларів своєму єдиному акціонеру JTI Germany.

Для компанії «недружнього» походження репатріація дивідендів вже «так само складна, як продаж бізнесу» в Росії, сказав співрозмовник. 

Навіть деякі компанії з «дружніх» країн важко репатріюють свої дивіденди. Зокрнема, Росія перешкоджає індійським енергетичним компаніям репатріювати близько $400 млн дивідендів. Москва продовжила блокування виплати дивідендів індійським енергетичним групам у відповідь на те, що велика сума грошей від експорту російської нафти застрягла в Індії, за словами виконавчого директора однієї великої російської компанії, що працює в Індії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні