Категорія
Новини
Дата

Однією з причин зриву IPO Ant Group стало розслідування влади Китаю про співвласників компанії, – The Wall Street Journal

Влада Китаю заблокувала IPO Ant Group Джека Ма після того, як розслідування виявило бенефіціарів компанії. Серед них опинилися впливові гравці, у тому числі які мають політичні зв’язки і становлять потенційну загрозу для голови КНР Сі Цзіньпіна, пише The Wall Street Journal.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Серед інвесторів Ant, які викликали занепокоєння китайської влади, зазначена приватна інвестиційна компанія Boyu Capital, акціонером якої є Цзян Чжічен, онук колишнього китайського лідера Цзян Цземіня.
  • Також із Чжіченом пов’язана група, що входить до складу так званої «Шанхайської фракції», яку очолює Лі Ботан, зять колишнього члена Постійного комітету Політбюро Комуністичної партії Китаю Цзя Цинліна.
  • Серед інших спонсорів, що розглядаються як проблемні, є забудовник, який кілька років тому скористався схемами однорангового кредитування. Через ці схеми багато інвесторів втратили свої заощадження.
  • Ця інформація викликала занепокоєння з приводу ризику Ant Group для фінансової системи і гнів влади Китаю щодо критики з боку Ма. У кінці жовтня Ма розкритикував регулюючі органи за правила, які, за його словами, були непотрібними і стримували технологічні інновації.

Контекст

У листопаді 2020 року Ant Group планувала вихід на IPO загальною сумою близько $34,5 млрд, яке могло стати найбільшим у світі. Очікувалося, що оцінка компанії складе понад $300 млрд, що значно перевищувало ринкову капіталізацію найбільших банків світу.

Однак у листопаді регулюючі органи КНР призупинили IPO. Пізніше Державне управління ринкового регулювання (SAMR) Китаю оголосило про початок антимонопольного розслідування.

Народний банк Китаю також закликав фінансову Ant Group зосередитися на своєму первісному платіжному бізнесі, а ризиковані напрямки споживчого кредитування та управління активами «виправити» відповідно до вимог регулювання фінансових ринків. У заяві зазначено, що компанія не має надійного механізму управління, не відповідає вимогам дотримання нормативних актів, використовує свої позиції на ринку, аби придушити конкурентів та нанести шкоду правам та інтересам споживачів.

Ant Group володіє додатком для мобільних платежів Alipay, яким користуються понад мільярд людей. Він надає Ant об'ємні дані про споживчі звички, поведінку та історії платежів за рахунками і кредитами.

На початку лютого 2021 року Ant Group і китайські регулюючі органи погодили план реструктуризації, який перетворить компанію Джека Ма на фінансовий холдинг. Ant Group опиниться під наглядом Центрального банку Китаю й дотримуватиметься тих самих правил, що й банки.

Після реструктуризації Ant усе ще вивчає можливість відновлення IPO. Але не ясно, скільки часу на це може знадобитися з огляду переходу на нову структуру техфінкомпанії.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні