Категорія
Новини
Дата

ОЕСР покращила прогноз розвитку світової економіки. Цьому сприяла масова вакцинація в розвинених країнах

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) поліпшила прогноз темпів зростання світового ВВП у 2021 році до 5,8% з очікуваних 4,2% у грудні минулого року.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зростання економіки США в 2021 році прогнозується на 6,9% і на 3,6% у 2022-му. Економіка Єврозони, за прогнозами ОЕСР, виросте, відповідно, на 4,3% і 4,4%.
  • Збільшення ВВП Китаю в поточному році оцінюється в 8,5%, а в 2022 році – 5,8%.
  • У 2022 році ОЕСР передбачає зростання світового ВВП на 4,4% в порівнянні з колишньою оцінкою у 3,7%.
  • Перегляд прогнозу в бік підвищення ОЕСР зробили тому, що в багатьох розвинутих країнах дедалі більше людей вакцинуються. Також на оцінку вплинули державні стимули економіки й краще пристосування підприємств до карантинних обмежень.
  • У той же час ОЕСР відзначили, що в багатьох країнах з ринковою економікою, де доступ до вакцин і можливості для держпідтримки обмежені, відновлення економіки буде стриманим.
  • Доки велика частина населення світу не буде вакцинована, а ризик нових спалахів захворювання залишатиметься, доти відновлення буде нерівномірним і залишатиметься вразливим до нових спадів.
  • Нині глобальна економіка повернулася до рівня активності, який був до пандемії. Але до кінця 2022 року реальний загальносвітовий дохід, як і раніше, буде приблизно на $3 трлн менше, ніж він був би без кризи.
  • За даними ОЕСР, Південна Корея і США вже повернулися до допандемічного рівня доходів, а країнам Європи знадобиться на це ще рік. Для Мексики і ПАР цей процес може зайняти ще від трьох до пʼяти років.

Контекст

ВВП України скоротився на 4% у 2020 році. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує збільшення ВВП України цього року на 4,1% та 3,8% 2022-го. Світовий банк у березні поліпшив оцінку ВВП України в 2021 році до 3,8% із 3% у січневому прогнозі.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) у квітні покращив оцінку зростання ВВП України у 2021 році до 4% із 3% у жовтневому прогнозі. Зростання світової економіки в 2021 році у МВФ очікують на рівні 6% (у січневому звіті прогнозувався спад на 5,5%).

За прогнозами Мінекономіки, зростання ВВП цього року становитиме 4,6%, а НБУ спрогнозував збільшення на 4,2%.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні