Категорія
Новини
Дата

Офіс президента планував зміни в уряді, але відклав їх на 2023 рік. Кого розглядяли як заміну Шмигалю

В Офісі президента з травня розглядали можливість переформатування Кабміну включно з відставкою премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, однак наразі цю ідею відклали через ризики важкого опалювального сезону, розповідають співрозмовники Forbes, дотичні до уряду та команди президента Зеленського.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Переформатування уряду могло відбутися вже восени, але наразі рішення на паузі. По-перше, в ОП від початку було не так багато альтернативних кандидатів на заміну чинному премʼєру. По-друге, важливим фактором став потенційно складний опалювальний сезон. «Шмигаль не проти й сам піти з посади, але в ОП вважають, що нова людина не має брати на себе можливі провали старої команди», – пояснює співрозмовник з команди ОП.
  • Останній фактор став вирішальним, тому найбільш вірогідний сценарій – перезавантаження уряду буде відкладено до весни 2023-го, зазначає співрозмовник з Офісу.
  • Єдиного кандидата на заміну нинішньому премʼєру немає. У шортлісті – чинний міністр інфраструктури Олександр Кубраков та заступник голови ОП Ростислав Шурма, сказали троє співрозмовників Forbes, дотичних до Офісу президента й уряду. Менш вірогідні претенденти, прізвища яких озвучували співрозмовники, – очільник Мінрегіону Олексій Чернишов та міністерка економіки Юлія Свириденко. Переваги має і Шмигаль – насамперед через відсутність політичних амбіцій та вміння знаходити компроміс практично з усіма топпосадовцями, описують премʼєра два співрозмовники в уряді та на Банковій.
  • У нещодавньому інтервʼю «Економічній правді» Кубраков прямо заперечував власні амбіції очолити уряд. Чернишов та Шурма також мають альтернативу – обох розглядають як потенційну заміну СЕО НАК «Нафтогаз» Юрію Вітренку, кажуть двоє співрозмовників у Міненергетики та в оточенні Зеленського. Кадрові зміни в держкомпанії, ймовірно, відбудуться на початку жовтня, додає співрозмовник у Міненерго. Шанси Шурми очолити «Нафтогаз» вищі, ніж у Чернишова, вважає високопосадовець з команди президента.
  • В ОП не виключають і ротації в Міненерго та Мін’юсті. Однак якщо заміни чинному міністру енергетики Германові Галущенку поки не знайшли, на місце міністра юстиції Дениса Малюськи може претендувати нинішній міністр оборони Олексій Резніков. Щоправда, за інформацією іншого співрозмовника, близького до Офісу, наразі зміни в Міноборони малоймовірні.
  • В ОП незадоволені роботою Мінʼюсту щодо репарацій РФ. «Більшість російських активів заморожено ще з початку повномасштабної війни, але жодних коштів держава ще не отримала, – каже юрист, близький до Офісу. – За весь час Мінʼюст спромігся лише на один судовий позов».

Контекст

Основна причина невдоволення урядом Шмигаля у перші кілька місяців війни – Кабмін не встигав за високим темпом роботи президента, тоді як більшість міністрів продовжили працювати в довоєнному ритмі, розповідає на правах анонімності один із близьких до ОП юристів.

Інша проблема, за словами двох співрозмовників, – президент та його команда були дещо розчаровані результатами донорської конференції в Лугано на початку липня, звідки уряд не привіз жодних конкретних домовленостей щодо фінансової підтримки відновлення України.

За час своєї каденції Володимир Зеленський змінив понад 30 міністрів та вже одного разу повністю перезавантажував Кабмін.

У липні президент відсторонив від посади генеральну прокурорку Ірину Венедіктову та очільника СБУ Івана Баканова. З 24 лютого посади також втратили омбудсмен Людмила Денісова, міністерка соціальної політики Марина Лазебна та міністр аграрної політики Роман Лещенко.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні