Категорія
Новини
Дата

Миколаївський порт долучать до «зернового коридору» за умови гарантування Росією безпеки – Кулеба

Україна розглядатиме можливість долучення Миколаївського морського порту до «зернового коридору» за умови дотримання Росією домовленостей щодо розблокування українських портів та гарантування безпеки. Про це сьогодні на брифінгу повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, пише «Укрінформ».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Якщо все буде йти відповідно до домовленостей і буде гарантована безпека нашому узбережжю, будемо розглядати можливість долучення Миколаївського морського порту до «зернового коридору», оскільки там також є заблоковані кораблі з українським збіжжям», – сказав Кулеба.
  • Він додав, що повна відповідальність за подальше функціонування «зернового коридору» лежить на Росії.
  • Потреба в українських агропромислових товарах на ринку величезна, каже міністр, а Україна була, є і залишатиметься надійним постачальником сільгосппродукції та гарантом світової продовольчої безпеки.
  • Кулеба також спростував чутки про те, що Росія виторгувала собі зняття санкцій в обмін на розблокування українських портів.

Контекст

22 липня в Туреччині підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів».

1 серпня вперше від початку повномасштабної війни з Одеського порту з українським продовольством вийшло судно Razoni, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямувало до порту Триполі в Лівані. 5 серпня перший караван з українським продовольством вийшов із портів Одеса та Чорноморськ.

8 серпня з порту Південний вперше від початку війни вийшло судно з продовольством. «Наша мета – нарощування перевалки в портах. Протягом двох тижнів плануємо вийти на обсяг перевалки 3–5 суден на добу», – повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні