Категорія
Новини
Дата

Оператор «Північного потоку» почав оцінку вартості його ремонту, це може коштувати щонайменше $500 млн – NYT

В останні тижні компанія Nord Stream AG почала оцінювати вартість ремонту газопроводу «Північний потік», після вибухів у вересні, та відновлення подачі газу, пише The New York Times із посиланням на джерело. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами джерела, оцінка ремонту починається приблизно із $500 млн.
  • Консультанти з Росії також вивчають, як довго ушкоджені труби можуть витримувати вплив солоної води.
  • Офіційні особи та експерти кажуть, що вибухові речовини, через які стався витік з газопроводів, ймовірно, були скинуті з кораблів або, як попереджає шведська доповідь, закладені на морському дні за допомогою підводних човнів чи водолазів.
  • За інформацією видання, Балтійське море виявилось майже ідеальним місцем злочину. Його дно засіяне телекомунікаційними кабелями та трубами, за якими, як і попереджали, ретельно не стежать. Кораблі постійно приходять і йдуть з девʼяти країн, що межують із морем, і судна можуть легко втекти, відключивши транспондери стеження.

Контекст

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку». 29 вересня берегова охорона Швеції виявила четвертий витік із системи газопроводів «Північний потік», пише шведське видання Svenska Dagbladet. Йдеться про витік на газопроводі «Північний потік – 2».

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк переконаний у тому, що аварія на трубопроводі є терактом Росії.

Торік «Північний потік» поставив майже 40% російського газу до Європи. «Північний потік – 2», який проходить поряд із першим газопроводом, був побудований та заповнений технічним газом у 2021 році, але так і не доставив паливо до Європи через протистояння Кремля із Заходом.

Президент Володимир Зеленський вважає, що Росія може завдати удару по українській газотранспортній системі й вимагати від Європи запустити «Північний потік – 2». Про це він сказав в інтервʼю німецькій телекомпанії ZDF. За його словами, це може трапитися через два місяці.

Наприкінці жовтня Швеція оголосила про проведення додаткового розслідування збитків, завданих минулого місяця двом газопроводам «Північний потік». Зрештою слідчі виявили сліди вибухових речовин на місці пошкодженого газопроводу Nord Stream, що підтверджує факт диверсії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні