Категорія
Новини
Дата

Пишний про ситуацію із СЕО Sense Bank: НБУ мав застереження під час відбору, на погодження була лише доба 

У голови Нацбанку Андрія Пишного були застереження щодо призначення СЕО націоналізованого Sense Bank Дмитра Кузьміна, який звільнився через три тижні перебування на посаді. Формально кандидатура відповідала необхідним критеріям. Про це Пишний розповів в інтерв’ю Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • «Призначення менеджменту після націоналізації відбувається за спецпроцедурою. Фактично за одну добу після надання кандидатур Мінфіном НБУ повинен погодити їх. Це достатньо формальний підхід», – сказав Пишний.
  • Голова НБУ зазначив, що «мав різні діалоги», відповідаючи на запитання, чи брав участь Офіс президента у відборі кандидатури на посаду голови правління Sense Bank. «Чи висловлював я застереження в процесі діалогу щодо пропозицій? Так, – зазначив очільник НБУ. – Але процедура спеціальна, кандидатура формально відповідала необхідним критеріям, тому рішення було швидким». 
  • У тому, що обраний СЕО пішов з посади через три тижні, Пишний не бачить проблем, адже тепер голову правління обиратимуть на відкритому конкурсі, за який відповідатиме наглядова рада. «І ось тут вже Нацбанк виконає свою функцію з погляду аналізу й оцінки повністю в ті строки, які дозволяють нам провести якісний розгляд», – наголосив він. 
  • Також відставка СЕО не вплинула на показники банку, Sense Bank функціонує і залишається прибутковим, додав голова НБУ. 

Контекст 

20 липня НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого Sense Bank, що належав підсанкційним росіянам Михайлу Фрідману, Петру Авену та партнерам. Нацбанк направив до Кабміну пропозицію націоналізувати банк. 21 липня уряд дозволив Мінфіну стати власником 100% акцій Sense Bank.

Sense Bank – один із 15 системно важливих банків України. Його клієнтами є понад 3 млн фізосіб, 82 000 ФОП та 55 000 компаній. У банку працюють близько 4000 співробітників, він має 138 відділень (10-те місце серед усіх банків). За даними НБУ, у 2022 році чистий збиток Sense Bank перевищив 6,9 млрд грн.

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузьмічов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го. 11 серпня 2023 року санкції проти Фрідмана та Авена запровадили США.

Після націоналізації Мінфін за погодження НБУ призначив нове правління та наглядову раду. Очолив правління колишній СЕО Універсал банку Дмитро Кузьмін. Та через три тижні він пішов у відставку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні