Категорія
Новини
Дата

Південна Корея передає сотні тисяч артилерійських снарядів для України – WSJ

Південна Корея почала постачання сотень тисяч артилерійських снарядів для України, за словами офіційних осіб США, цей крок зробить запланований Києвом контрнаступ ефективним і дозволить Білому дому відстрочити рішення щодо постачання касетних боєприпасів, заборонених у багатьох країнах, пише The Wall Street Journal.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Це рішення знаменує собою поворот у діях Сеула, який у листопаді пообіцяв надати артилерію, але потім відмовився від надання допомоги після кількох місяців прохань США про допомогу, оскільки власні запаси артилерії Пентагону виснажуються.
  • Відповідно до конфіденційної домовленості, Південна Корея передає снаряди США, які, зі свого боку, організували їхнє відправлення в Україну. 
  • Пентагон відмовився повідомити, як доставлятимуться снаряди або коли має бути завершено передачу, але визнав, що веде переговори із Сеулом про закупівлю боєприпасів.
  • Надання Південною Кореєю боєприпасів дозволило адміністрації президента США Джо Байдена поки що відкласти рішення про те, чи надсилати касетні боєприпаси українцям.
  • Прорив у постачанні боєприпасів Південної Кореї стався незабаром після того, як Вашингтон і Сеул опублікували спільну декларацію з питань безпеки під час візиту президента Південної Кореї Юн Сук Йоля до Вашингтона минулого місяця, що стало ще одним кроком зі зміцнення звʼязків.

Контекст

Минулого року президент РФ Володимир Путін звинуватив Сеул у постачанні зброї Україні, заявивши, що таке рішення зруйнує їхні двосторонні відносини.

Президент Південної Кореї Юн Сук Йоль тоді зазначив, що Південна Корея, союзник США, не надала жодної зброї, його адміністрація заявляла, що не планує змінювати цю політику. Юн сказав, що південнокорейський закон ускладнює прямий продаж зброї країнам, які перебувають у стані активного конфлікту. Сеул також не хотів злити Росію, незважаючи на зростаючий тиск з боку США та країн НАТО з вимогою надати зброю та боєприпаси Україні.

У листопаді 2022 року видання The Wall Street Journal писало, що Південна Корея вперше продасть артилерійські снаряди, призначені для українських сил, у межах конфіденційної угоди щодо постачання зброї між Сеулом і Вашингтоном. Обидві сторони розробили початкову конфіденційну угоду, але, за словами офіційних осіб США, південнокорейці злякалися після того, як вона зʼявилася у ЗМІ.

У січні під час візиту до Сеула генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Південну Корею збільшити військову підтримку України, пославшись на інші країни, які змінили свою політику.

США надали Україні більше 2 млн 155-мм артилерійських снарядів з моменту початку російського вторгнення в лютому 2022 року, і їх запаси почали виснажуватися, що змусило США почати глобальне полювання за боєприпасами. 

Пентагон провів рейд на свої власні запаси артилерійських снарядів на обʼєктах у Німеччині, Ізраїлі, Кувейті та Південній Кореї, щоб компенсувати нестачу, заявили представники США та Конгресу.

Південнокорейські офіційні особи в березні побоювалися, що відправка снарядів порушить політику країни в момент надання тільки нелетальної підтримки Україні, але вони також побоювалися відмовити союзникові, згідно із секретними документами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні