Категорія
Новини
Дата

Правоохоронні органи США і Австралії розробили месенджер AN0M. Це допомогло спіймати сотні злочинців (Уточнено)

Американські та австралійські правоохоронці розробили застосунок для обміну повідомленнями AN0M, що використовувався злочинцями. Це дало змогу провести арешти сотень підозрюваних в організованій злочинності у 18 країнах, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У ході операції австралійської поліції і Федерального бюро розслідувань (ФБР) США в Австралії, Азії, Південній Америці та на Близькому Сході були спіймані підозрювані, причетні до глобальної торгівлі наркотиками.
  • Австралія заявила, що заарештувала 224 людини, включаючи членів банд мотоциклістів, а Нова Зеландія заявила, що затримала 35 осіб.
  • Усього було висунуто 525 звинувачень, але очікується більша кількість найближчими тижнями.
  • Також поліція Австралії вилучила 104 одиниці вогнепальної зброї, в тому числі снайперську гвинтівку військового класу, а також близько $34,9 млн готівкою.
  • Операція, яку ФБР назвала «троянським щитом», була одним із найбільших проникнень і перехоплень зашифрованой мережі.

Головна цитата

«Ця операція завдала тяжкого удару по організованій злочинності у всьому світі. Це переломний момент в історії австралійських правоохоронних органів», – сказав премʼєрміністр Австралії Скотт Моррісон.

Контекст

Операцію розпочали австралійська поліція і ФБР у 2018 році, коли закрили Phantom Secure – канадську компанію, яка продавала пристрої звязку для злочинців, пише The Washington Post. Після цього ФБР розробило застосунок для обміну повідомленнями AN0M. Його завантажували на смартфони, які продавалися через мережу поліцейських інформаторів та офіцерів поліції під прикриттям. Коли злочинці почали роздавати своїм спільникам ці телефони, поліція могла відслідковувати їхні повідомлення й місцерозташування смартфонів по GPS. Злочинці вважали систему безпечною, тому що телефони не мали ніяких інших функцій – не було голосових дзвінків і камер.

«Ми були в тилу організованої злочинності. Все, про що вони говорять, – наркотики, насильство, напади на невинних людей, яких збиралися вбити», – сказав комісар федеральної поліції Австралії Ріс Кершоу. Один із запланованих злочинів, про який стало відомо владі, передбачав напад на кафе із застосуванням автомата. Влада заявила, що їм вдалося попередити ці напади.

У новині уточнено інформацію про застосунок AN0M.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні