Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія та Словаччина хочуть продовжити заборону на ввезення українського зерна до кінця року /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія та Словаччина хочуть продовжити заборону на ввезення українського зерна до кінця року

Shutterstock

Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія та Словаччина підтримують продовження заборони ЄС на імпорт українського зерна до цих країн до кінця року, заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, пише Reuters. За його словами, країни навіть готові до введення односторонніх заборон.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Європейський Союз у травні дозволив пʼятьом сусідам України заборонити внутрішні продажі української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику, одночасно дозволивши транзит таких вантажів до інших країн. Ця заборона має закінчитися 15 вересня.
  • «Ми підтримуємо заборону імпорту в наші країни до кінця року, – заявив Телус. – Навіть якщо це не вдасться, деякі країни запровадять свої власні обмеження. Наша декларація зрозуміла».
  • Міністри сільського господарства пʼяти країн також погоджуються з тим, що вони підтримують субсидії на транзит зерна і хочуть, щоб до списку заборон на імпорт були додані й інші продукти, такі як малина у випадку Польщі, повідомив польський міністр.

Контекст

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини.

Згодом ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС. НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» та обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць. У липні Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія й Словаччина просили ЄС продовжити заборону на ввезення українського зерна і після 15 вересня.

22 серпня Телус заявив, що Польща припускає запровадження односторонньої заборони на імпорт українського зерна, у разі необхідності, після 15 вересня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні