Категорія
Новини
Дата

Польща може ввести односторонню заборону на імпорт українського зерна після 15 вересня

Польща припускає запровадження односторонньої заборони на імпорт українського зерна, у разі необхідності, після 15 вересня, повідомив міністр сільського господарства країни Роберт Телус, пише Farmer. Він додав, що транзит українських товарів буде збережено.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Телус визнав, що польський уряд хоче, щоб питання українського зерна «було врегульовано полюбовно в Європейському Союзі, щоб не було необхідності ламати двері».
  • «Але якщо необхідно запровадити односторонні заборони, ми їх запровадимо, бо нас цікавлять інтереси аграріїв, але інтереси споживачів також є надважливими, і на цю тему не ведеться дискусія», – додав він.
  • Польський міністр спростував інформацію про розкол у коаліції країн, що забороняють імпорт українського зерна, та про те, що кількість країн-членів, які виступають проти позиції Польщі продовжити обмеження після 15 вересня, збільшилася з 13 до 20.
  • «Вперше чую, що більше країн проти. Я розмовляв із цього приводу з багатьма міністрами з Європейського Союзу. Я бачу розуміння, що треба будувати коаліцію. Я переконаний, що Румунія входить до коаліції», – відповів Телус.
  • Він повідомив, що наступного тижня матиме зустріч із представниками Словаччини, щоб визначити, «в якому напрямку ми рухатимемося». 
  • Телус додав, що збереження заборони на ввезення українського зерна лише до 15 вересня є «політичним аргументом для подальшої дестабілізації ситуації у Польщі». «Ми цього не допустимо», – заявив міністр.

Контекст

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини.

Згодом ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС. НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» та обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць. У липні Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія й Словаччина просили ЄС продовжити заборону на ввезення українського зерна і після 15 вересня.

Цього місяця Польща закликала Європейський Союз збільшити пропускну спроможність портів, щоб дати змогу здійснювати більше поставок українського зерна через Балтійське море, заявив Телус. При цьому країна хоче продовження заборони на імпорт українського зерна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні