Категорія
Новини
Дата

Польща розпочне технічні переговори з Україною щодо ліцензій на постачання агропродукції

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що за кілька днів розпочнуться технічні переговори з Україною щодо ліцензій для постачання українських агротоварів, пише Рolskieradio24. Він додав, що ембарго на імпорт зерна з України продвожує діяти.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Секерського, спеціалісти польського Мінсільгоспу поспілкуються зі представниками Мінагрополітики України. Він зазначив, що початок переговорів не означає скасування ембарго, на даний момент воно залишиться в силі.
  • «Поки ми не домовимося про двосторонні правила руху товарів, ембарго не буде знято», – заявив голова Мінсільгоспу Польщі.
  • Він зазначив, що будуть обговорюватись ліцензії, які визначатимуть обсяг постачань, і в цих ліцензіях також буде вказано одержувача і куди направляються товари. «Ми хочемо трохи формалізувати, але також і організувати торгові потоки. Ми також будемо власниками цих ліцензій і перевірятимемо ввезення цих товарів до Польщі», – сказав міністр.
  • Якщо Польща та Україна досягнуть угоди з цього питання, це означатиме торгові обмеження, водночас Секерський заявив, що Єврокомісія, яка відповідає за торговельну політику, не втручатиметься у переговори.

Контекст

15 вересня минулого року Єврокомісія оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня.

Виконавчий орган ЄС проаналізував вплив обмежень експорту чотирьох категорій сільгосппродукції на ринок ЄС і дійшов висновку, що вони посприяли виправленню цінових стрибків на ринках пʼяти держав – членів ЄС, які вимагали заборони. Водночас в Єврокомісії зазначили, що Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи, наприклад систему ліцензування експорту – протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

Раніше польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський заявляв, що ембарго на експорт українських товарів до Польщі безстрокове. Водночас Європейська комісія вже направила Польщі листа з вимогою скасувати безстрокове ембарго на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

15 січня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини знову попросили Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові та олійні з України. Вказані країни поінформували Брюссель про зміни в динаміці українського експорту до ЄС. Зазначається, що фермери «в прифронтових країнах» зазнали значних збитків, тому їм треба «допомогти впоратися з ринковими перебоями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією».

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Секерський заявив, що наразі обговорюються й інші ідеї – наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні