Категорія
Новини
Дата

Польща відновила пропуск українських вантажівок через кордон

1 хв читання

Пропуск вантажних транспортних засобів через пункти пропуску на кордоні з Польщею відновлено. Про це повідомила пресслужба Державної митної служби України. Сьогодні, 1 липня, польська сторона призупинила пропуск фур через внутрішню неузгодженість, заявив заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Українські митники повідомили про відновлення пропуску вантажівок через пункти пропуску Волинської митниці. Станом 17:30 1 липня усі пункти пропуску на українсько-польському кордоні функціонували в штатному режимі.
  • Пропуск вантажівок у пунктах пропуску, розташованих у зоні діяльності Львівської митниці, також відновлений, йдеться у повідомленні.
  • Рух транспорту відновився після врегулювання польською стороною питання перетину кордону вантажівками з українською реєстрацією.

Контекст

1 липня Польща обмежила вʼїзд українського вантажного транспорту без багатосторонніх дозволів на міжнародні перевезення.

Водночас Мінінфраструктури України повідомило, що жодних дозволів на двосторонні автомобільні перевезення не потрібно. Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС набула чинності 20 червня. заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач заявив, що це питання лише внутрішньої комунікації польської сторони.

20 червня ЄС та Україна погодили продовження угоди, відомої як «транспортний безвіз», на рік із можливістю автоматичної пролонгації до кінця 2025 року. Вперше підписана в червні 2022-го угода скасовує необхідність отримання українськими перевізниками дозволів для в’їзду до країн ЄС. Це врятувало експорт української продукції на початку вторгнення РФ і тотальної блокади морських портів. Раніше кожна країна ЄС обмежувала українських перевізників квотами. 

З початку дії угоди експорт автомобільним транспортом до ЄС збільшився приблизно на дві третини за обсягами вантажів і на третину – за вартістю. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд