Категорія
Новини
Дата

Понад половину нових ФОПів цьогоріч відкрили жінки, найбільше нових підприємиць – на Хмельниччині

Від початку року жінки в Україні відкрили понад 154 000 нових ФОПів, повідомляє Опендатабот. Найбільше нових підприємиць зареєстровано на Хмельниччині, а директорками нових компаній найчастіше стають жінки на Чернігівщині.

Ключові факти

  • З лютого 2023 року кожен другий новий ФОП в Україні відкривають жінки. Від початку осені помітно зросла кількість підприємиць і наразі на жінок припадає 56% нових ФОПів. 
  • У 2021 році справи, відкриті жінками, складали 49% від загальної кількості нових бізнесів.
  • Станом на середину листопада кількість нових жінок-ФОПів вже більше, аніж за весь 2021 рік: 154 388 підприємиць проти 141 575. Загальна кількість нових ФОПів цьогоріч становить 274 859.
  • Другий рік поспіль жінки відкривають більше ФОПів, аніж чоловіки, на Хмельниччині. Побільшало підприємиць на Полтавщині та Чернігівщині. Найменшою частка жінок-ФОПів виявилась у столиці та у Запорізькій та Херсноській областях. 
Понад половину нових ФОПів цьогоріч відкрили жінки, найбільше нових підприємиць – на Хмельниччині /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

Понад половину нових ФОПів цьогоріч відкрили жінки, найбільше нових підприємиць – на Хмельниччині /Фото 2

Інфографіка: Опендатабот

Понад половину нових ФОПів цьогоріч відкрили жінки, найбільше нових підприємиць – на Хмельниччині /Фото 3

Інфографіка: Опендатабот

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Водночас частка жінок серед очільників компаній росте не так швидко. Частка жінок-директорів компаній вже зросла до 31%. Загалом від початку року в Україні було відкрито 32 800 нових компаній.
  • Найчастіше очолюють новостворені компанії жінки у Чернігівській, Чернівецькій та Кіровоградській областях. А найменше жінок-директорів другий рік поспіль у Києві та області, а також на Полтавщині та Черкащині. 

Контекст

26 жовтня НБУ оголосив про зниження облікової ставки на 4 в.п. – до 16%, а також поліпшив власний прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2,9% до 4,9%. Причини такого рішення: вища адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов, покращення оцінки врожаїв, розширення альтернативних шляхів експорту, істотніші обсяги бюджетних видатків. 

У 2024 році НБУ прогнозує 3,6% зростання ВВП, попри збереження безпекових ризиків. Економічному зростанню сприятиме подальша розбудова альтернативних шляхів постачань та збереження м’якої фіскальної політики, що підтримуватиме споживчий попит. 

Натомість за даними опитування НБУ, бізнес повернувся до стриманих оцінок поточних результатів своєї діяльності. У жовтні індекс очікування ділової активності знизився до 49,6 порівняно з 50,1 у вересні. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні