Категорія
Новини
Дата

Працівників енергокомпаній перевірять на правомірність відстрочки від мобілізації (доповнено)

Міністерство енергетики видало доручення про необхідність проведення перевірок надання тимчасової відстрочки від мобілізації працівникам енергетичних компаній. Причина – факт зловживання службовими повноваженнями колишнім радником міністра енергетики, йдеться в повідомленні пресслужби Міненерго.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Як виявило керівництво АТ «Українські розподільні мережі», аби уникнути служби в ЗСУ, колишнього радника міністра енергетики у квітні минулого року було прийнято до ПАТ «Черкасиобленерго» на посаду заступника начальника центральної служби приладів обліку та метрології.
  • Після цього, діючи спільно з посадовими особами «Черкасиобленерго», цей працівник ініціював видання наказу про запровадження дистанційної роботи. У результаті з квітня по грудень працівник не виконував своїх обовʼязків, хоча отримував зарплату, а також отримав тимчасову відстрочку від мобілізації, яка надається працівникам критично важливих для функціонування держави компаній та підприємств.
  • Після виявлення цього факту компанією «Українські розподільні мережі» було спрямовано відповідне звернення до прокуратури.
  • Міненерго наголосило, що цей інцидент не характеризує усіх енергетиків країни, які боронять державу в лавах ЗСУ, а інші тримають «енергетичний фронт».
  • Доповнено. За даними співрозмовника ЕП в уряді, йдеться про ексрадника міністра енергетики Олександра Візира. Після викриття його зловживань перевірку енергокомпаній ініціював особисто міністр енергетики Герман Галущенко.

Контекст

Наприкінці липня 2023-го Мінекономіки та Мінцифри анонсували механізм електронного бронювання. Тоді в Україні налічувалося 4000 критично важливих підприємств та було заброньовано понад 500 000 військовозобовʼязаних, повідомляв заступник міністра економіки Ігор Фоменко.

Через «єБронювання» керівники підприємства зможуть дізнатися, скільки військовозобовʼязаних працівників вони зможуть забронювати. Це стане можливо завдяки обміну даними між реєстрами органів державної влади, Міністерства оборони та Генштабу ЗСУ.

Мінекономіки вже розробило попередній проєкт постанови Кабміну, що регулюватиме сервіс «єБронювання». Наразі її погоджують з органами центральної влади, Пенсійним фондом, податковою, бізнесом та іншими стейкхолдерами, повідомили Forbes у пресслужбі міністерства. Мінекономіки налаштоване на запуск «єБронювання» до кінця 2023 року.

Також в Україні планують запустити проєкт «смарт-мобілізація», який дозволить громадянам самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони бажають мобілізуватись, сказав віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Міноборони готує пакетні зміни щодо бронювання, і одна з пропозицій – оновлена процедура. Наразі процедура ще не узгоджена та формується.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні