Правління МАГАТЕ підтримало переобрання Гроссі на другий термін  /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Правління МАГАТЕ підтримало переобрання Гроссі на другий термін 

Getty Images

Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), що складається з 35 країн, у пʼятницю, 10 березня, підтримала повторне призначення на посаду директора Рафаеля Гроссі з Аргентини на другий чотирирічний термін, заявили дипломати на закритому засіданні, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Рішення було формальністю, оскільки претендента не було.
  • За словами дипломатів, правління Міжнародного агентства з атомної енергії затвердило його повторне призначення шляхом акламації, що означає, що голосування не проводилося і жодна країна не заперечила. 
  • Рішення підлягає затвердженню Генеральною конференцією МАГАТЕ, щорічною зустріччю всіх держав-членів, що проводиться восени.
  • Поточний термін повноважень Гроссі закінчується в грудні.
  • «Я думаю, що це є знак довіри. Ми маємо багато справ – з Іраном, з Україною, з ядерною енергетикою», – сказав він агентству Reuters за межами зали засідань після ухвалення рішення.
  • Гроссі вважається більш активним главою МАГАТЕ, ніж його японський попередник Юкія Амано, намагався створити захисну зону навколо Запорізької атомної електростанції, що захоплена Росією.

Контекст

У вересні Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, яка складається з представників 35 держав–членів ООН, ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції, пише Reuters. За резолюцію проголосували 26 держав, проти були дві: Росія і Китай, утрималися під час голосування Єгипет, Південна Африка, Сенегал, Бурунді, Вʼєтнам, Індія та Пакистан.

У резолюції вказано про «безперервні насильницькі дії Російської Федерації щодо ядерних обʼєктів в Україні, у тому числі про присутність російських сил і персоналу «Росатому» на Запорізькій атомній електростанції, що тривають».

Нещодавно Україна вирішила висунути свою кандидатуру до Ради керуючих МАГАТЕ на 2023–2025 роки, повідомило Міністерство енергетики. Очільник відомства Герман Галущенко закликав учасників неформальної зустрічі, міністрів енергетики і транспорту ЄС у Стокгольмі підтримати українську заявку.

9 березня директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі розповів про наслідки ракетної атаки Росії по Україні, зокрема для Запорізької АЕС. За його словами, вона вже вшосте втратила все зовнішнє електропостачання і змушена працювати в аварійному режимі. «Нагадаю – це найбільша атомна електростанція у Європі. Що ми робимо? Як ми можемо сидіти тут, у цій кімнаті, сьогодні вранці і дозволяти цьому трапитися? Це не може тривати», – сказав очільник МАГАТЕ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні