Рада ЄС схвалила перші в світі правила регулювання криптосектору
Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС схвалила перші в світі правила регулювання криптосектору

Держави Європейського союзу у вівторок, 16 травня, остаточно схвалили перше у світі всеосяжне зведення правил регулювання криптоактивів (MiCa), пише Reuters. Очікується, що правила набудуть чинності з 2024 року.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • MiCA, який вже був схвалений державами – членами ЄС та Європейським парламентом, вимагає, щоб криптовалютні фірми були уповноважені ЄС обслуговувати клієнтів у блоці та дотримуватися запобіжних заходів проти відмивання грошей та фінансування тероризму.
  • Міністр фінансів ЄС на зустрічі у Брюсселі затвердив правила, які були погоджені з Європейським парламентом, який схвалив його у квітні.
  • Регулювання криптосектору стало актуальним після краху криптобіржі FTX.
  • «Недавні події підтвердили нагальну необхідність запровадження правил, які краще захистять європейців, які інвестували в ці активи, і запобігатимуть неправомірному використанню криптоіндустрії з метою відмивання грошей та фінансування тероризму», – заявила міністр фінансів Швеції Елізабет Свантессон.
  • Правила вимагають, щоб фірми, які хочуть випускати, продавати та захищати криптоактиви, токенізовані активи та стейблкоїни у блоці з 27 країн, отримали ліцензію.
  • Міністри зробили кроки у боротьбі з ухиленням від сплати податків та використанням криптоактивів для відмивання грошей, спростивши відстеження транзакцій.
  • Вони погодилися з вимогою, щоб із січня 2026 року постачальники послуг отримували імена відправників та одержувачів у криптоактивах незалежно від суми переказу.
  • Також було досягнуто угоди про внесення поправок до правил про те, як країни-члени співпрацюють одна з одною в галузі оподаткування для покриття операцій з криптоактивами, та про обмін інформацією про попередні податкові рішення.

Контекст

У грудні 2022 року стало відомо, що країни «Великої двадцятки» прагнуть досягти політичного консенсусу щодо криптоактивів для поліпшення глобального регулювання, заявив федеральний секретар із економічних питань Індії Аджай Сет, пише Reuters. Наслідки криптоактивів для економіки, грошово-кредитної політики та банківського сектора мають бути вивчені, щоб сформувати цей консенсус, сказав Сет.

Дискусії почалися після краху криптовалютної біржі FTX, що призвело до закликів до кращого контролю за криптовалютними ринками.

Глобальний Базельський комітет банківських регуляторів із основних фінансових центрів світу встановив крайній термін на січень 2025 року для виконання вимог до капіталу для банківських операцій із криптоактивами, такими як стейблкоїни та біткоїни

У лютому Міжнародний валютний фонд виклав план дій із девʼяти пунктів про те, як країни мають поводитися з криптовалютними активами, йдеться у пресрелізі. Першим пунктом є заклик не надавати криптовалютам, таким як біткоїн, статус законного платіжного засобу.

У квітні Європейський парламент більшістю голосів підтримав перше зведення правил Європейського союзу щодо регулювання ринків криптоактивів, пише Reuters. Парламент проголосував 517 голосами «за» та 38 «проти» затвердження перших у світі всеосяжних правил щодо випуску й торгівлі криптоактивами, такими як біткоїн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні