Категорія
Новини
Дата

Україна до кінця року оновить регулювання віртуальних активів. Це стосується і криптовалют

НКЦПФР, Мінцифри, НБУ та народні депутати готують оновлене законодавство про регулювання віртуальних активів. Воно може бути прийняте до кінця року і безпосередньо впливатиме на крипторинок України. Про це йдеться в редакційному матеріалі Forbes.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Над новим законопроєктом працює робоча група, до якої увійшли фахівці Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), Міністерства цифрової трансформації, Нацбанку, фінансового комітету Верховної Ради, правоохоронці, гравці крипторинку, а компанії Ernst & Young та USAID Financial Sector Reform консультують проєкт. 
  • Після того як законопроєкт буде написаний, його має схвалити НБУ, внісши за потреби свої корективи. Наразі регулятор ще не отримав законопроєкт для опрацювання, зазначив заступник глави НБУ Олексій Шабан.
  • Документ можуть подати на розгляд парламенту влітку, а ухвалити – до кінця року, розповів перший заступник голови фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк. 
  • Автори законопроєкту взяли ключові підходи, структуру та визначення з нещодавно ухваленого Європаламентом регламенту регулювання криптоактивів МіСА (Markets in Crypto-assets). Тому документ буде адаптований до євронорм, каже Железняк.
  • Законопроєкт зафіксує максимально детальні формулювання термінів і понять про віртуальні активи та опише механізм їх оподаткування. Новий варіант закону буде ґрунтовнішим і детальнішим, ніж попередній (ухвалений наприкінці 2021 року), а регулювання ринку перейде від Мінцифри до НКЦПФР.
  • Законопроєкт, найвірогідніше, оподатковуватиме криптовалюту після виведення її у фіат, тоді як процеси в межах криптобірж та також приріст капіталу після продажу криптоактивів не підпадатимуть під оподаткування, каже Железняк.

Контекст

15 березня 2022 року президент України підписав ухвалений напередодні закон «Про віртуальні активи», проте, незважаючи на очікування гравців українського крипторинку, документ так і не набув чинності. Щоб це стало можливим, потрібні були зміни в Податковий та Цивільний кодекси України – це чітко визначило б механізм оподаткування віртуальних активів, зокрема і криптовалют. Однак на початку повномасштабної війни питання правок до Податкового кодексу відклали, а згодом від закону в першій його версії відмовилися.

Наприкінці березня 2022 року Рада Європейського Союзу почала роботу над єдиними правилами регулювання криптоактивів. Зрештою 20 квітня Європейський парламент затвердив першу в світі збірку вимог до криптовалют МіСА (Markets in Crypto-assets).

Зважаючи на те, що законодавче регулювання ринку віртуальних активів є обов’язковою умовою євроінтеграції, Україна має синхронізувати своє законодавство з європейськими нормами. 

Європа остаточно ухвалить МiCA лише у липні, після цього український парламент зможе затвердити законопроєкт про віртуальну активи, а потім – і зміни до Податкового та Цивільного кодексів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні