Зруйнований міст. Харків /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада створила фонд ліквідації наслідків збройної агресії

Зруйнований міст у Харківські області Фото Getty Images

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8027 «Про внесення змін до закону «Про державний бюджет України на 2022 рік» щодо створення фонду ліквідації наслідків збройної агресії», повідомляє народний депутат Ярослав Железняк. «За» проголосував 251 депутат.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Законопроєкт пропонує всі гроші від націоналізації російських активів спрямовувати до спецфонду й надалі за погодженням із профільним комітетом Верховної Ради використовувати за напрямами.
  • Зокрема, кошти з фонду підуть на будівництво громадських будівель, реконструкцію і капітальний ремонт обʼєктів критичної інфраструктури, придбання житлових приміщень або ремонт будівель для забезпечення житлом тимчасово переміщених осіб і громадян, які втратили нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ.
  • Також кошти спрямують на закупівлю комп’ютерного та мультимедійного обладнання для закладів освіти, що розташовані на територіях, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ.
  • Під час розгляду документа також додали правки, які передбачають можливість направити гроші з фонду на відновлення електропостачання, освітлення та газопостачання.

Контекст

Україна вимагатиме від Росії репарацій через війну в обсязі щонайменше $300 млрд, заявляв раніше міністр юстиції. За його словами, на Генасамблеї ООН Україна збирається домогтися ухвалення резолюції, на якій надалі має базуватися створення міжнародного механізму відшкодування збитків. 

9 вересня у Брюсселі уряд України, Єврокомісія та Світовий банк презентували спільну оцінку збитків, яких Україна зазнала за перші місяці війни з Росією. 

Оцінка Світового банку містить скромніші суми, ніж ті, що два місяці тому під час Ukraine Recovery Conference в Лугано називав український уряд. Якщо урядовий план відновлення розрахований на $750 млрд на 10 років, то Світовий банк пропонуватиме поки що орієнтуватися не більш ніж на $350 млрд загальних збитків.

23 вересня премʼєр Денис Шмигаль заявив, що Захід заморозив російських активів на $300–500 млрд, Україна працює над їх конфіскацією.

Міністр юстиції Денис Малюська розповів у інтервʼю Forbes про перспективи конфіскації заморожених активів Росії. Значний час забиратимуть підготовка та ратифікація відповідного міжнародного договору. Окрім того, сума цих активів може бути меншою за $300 млрд, раніше озвучених у пресі.

За останніми даними, у країнах Євросоюзу наразі заморожено €17,4 млрд авуарів російського походження, заявив член Єврокомісії з юстиції Дідьє Рейндерс.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні