Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція у США в липні сповільнилася вперше за пʼять місяців

Інфляція у США в річному вираженні сповільнилася до 8,5% у липні, повідомило Мінпраці країни. Показник виявився нижчим за очікування аналітиків (8,7%). У червні індекс споживчих цін у США становив 9,1%.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Уповільнення інфляції у липні сталося вперше за пʼять місяців 2022 року.
  • Водночас базовий індекс CPI у міжрічному вираженні зріс у липні на 5,9% (проти очікуваних 6,1%), а у місячному вираженні – на 0,3% (порівняно з 0,7% раніше).
  • Темпи зростання цін на енергоносії у липні уповільнилися до 32,9% після максимального підйому за 42 роки у червні (41,6%). 
  • Бензин подорожчав на 44% після рекордного з березня 1980 року зростання на 59,9% місяцем раніше. 
  • Ціни на електроенергію зросли на 15,2% (13,7% у червні), природний газ – на 30,5% (38,4%). 
  • Зростання вартості продуктів харчування стало найбільшим з травня 1979 року – на 10,9%.
  • Дані свідчать, що зростання споживчих цін у США в червні могло досягти піку, пише Trading Economics.
Річна інфляція у США в липні сповільнилася вперше за пʼять місяців /Фото 1

Інфляція в США за останні 12 місяців. Інфографіка: Trading Economics

Контекст

У червні темпи зростання споживчих цін у США прискорилися до 9,1% з 8,6% у травні, оновивши максимум більш як за 40 років. У червні ФРС вперше за 28 років підвищила ставку зразу на 75 базисних пунктів.

ФРС стала агресивно боротися з інфляцією після того, як її звинуватили в спочатку повільній реакції, розхитуванні фінансових ринків і збільшенні ризику того, що її дії можуть схилити економіку США до рецесії.

28 липня Федрезерв США вдруге поспіль підвищив відсоткову ставку за федеральними кредитними коштами на 75 базисних пунктів.

Регулятор відзначив послаблення виробничих показників і витрат в американській економіці. Водночас центробанк вказав на активне зростання кількості робочих місць в останні місяці при збереженні низького безробіття.

У ФРС наголосили, що інфляція залишається підвищеною, що відображає дисбаланс попиту та пропозиції, викликаний пандемією, зростанням цін на продукти харчування та енергоносії. Війна в Україні створює додатковий тиск на інфляцію та негативно впливає на глобальну економічну активність, зазначив регулятор.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні